«Σαρώνουν» αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά εν μέσω πανδημίας – Ποια ψυχικά τραύματα αφήνει ο κορονοϊός

Ψυχικά προβλήματα αλλά και κατακόρυφη αύξηση σε αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά καταγράφουν οι ειδικοί λόγω της πανδημίας

Κατακόρυφη αύξηση χρήσης σε αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά αλλά και ψυχικά προβλήματα θα αφήσει πίσω του όπως φαίνεται ο κορονοϊός και η πανδημία.
Οι ειδικοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα τελευταία δύο χρόνια οπότε και εμφανίστηκε ο κορονοϊός στη ζωή μας με όλους τους περιορισμούς, οι Έλληνες όπως προφανώς και οι περισσότεροι κάτοικοι όλου του πλανήτη, παρουσιάζουν ψυχικά προβλήματα. Προβλήματα που πιθανώς τους οδηγούν στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών ακόμη και ναρκωτικών.

Και μπορεί να επιστρέφουμε σιγά σιγά στην απόλυτη κανονικότητα, όμως τα τραύματα της πανδημίας δεν λένε να εξαφανιστούν.

Όπως διαπιστώνει ο Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Παύλος Σακκάς σε ειδική ημερίδα με θέμα «Σημαντικές Συνέπειες μετά από Νόσηση COVID-19», δεν έχουν καταγραφεί μείζονες ψυχικές συνέπειες, ωστόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας, διαπιστώθηκε αύξηση της κατανάλωσης στη χώρα αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, ενώ εκτιμάται ότι η χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, πενταπλασιάσθηκε στην Αττική.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Σακκάς, ενώ δεν είχαμε μείζονες ψυχικές συνέπειες, οι ασθενείς βίωσαν έντονο μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και ενοχές, ενώ επίσης εμφάνισαν γκρίνια, επίκληση βοήθειας, αύξηση κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών (>20%), αγχολυτικών (100%) και αντιψυχωσικών φαρμάκων, καθώς επίσης και ναρκωτικών ουσιών.
Οι ασθενείς με covid

Όσοι νόσησαν από κορονοϊό παρουσιάσουν φυσικά τα περισσότερα προβλήματα.

Σημαντικό ρόλο για τους ασθενείς έπαιξαν κατά τον καθηγητή:

-Η βαρύτητα της νόσου (απομόνωση, καραντίνα, νοσηλεία σε ΜΕΘ)

-Η προσωπικότητα του καθενός

-Οι συνθήκες (κοινωνικό, οικογενειακό, εργασιακό, ιδεολογικό περιβάλλον)

-Η οικονομική στήριξη και η απώλεια

-Η ηλικία

-Τα επιτεύγματα του παρελθόντος

-Η υπενθύμιση της θνητότητας

-Η κοινωνική στήριξη ή ο στιγματισμός

Όσον αφορά στις κοινωνικές αντιδράσεις, σχετικά με την άρνηση ύπαρξης της νόσου, αλλά και της αναγκαιότητας του εμβολιασμού, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής τις απέδωσε:

-Στην διάρκεια της πανδημίας καθώς αρχικά υπήρχε αισιοδοξία για γρήγορο τέλος
-Στην καραντίνα
-Στην παραπληροφόρηση μέσω Social Media
-Στην άρνηση της ύπαρξης της νόσου από μικρή μειοψηφία του κόσμου
Τα παιδιά

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν φαίνεται να υπήρξαν ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά, παρά το γεγονός ότι απείχαν από το σχολείο και τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Αυτό, διότι όπως τόνισε, «τα παιδιά είναι περισσότερο προσαρμοστικά από τους μεγάλους και τα βγάζουν πέρα πολύ πιο εύκολα».

Καταλήγοντας, ο κ. Σακκάς επεσήμανε πως η πανδημία φεύγοντας θα μας αφήσει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική ζωή, όπως:
-Επιφυλακτικότητα στις συναναστροφές (φιλιά, χειραψίες, εναγκαλισμοί)
-Μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά)
-Απομόνωση
-Τηλεργασία
-Αποφυγή συνωστισμού

 

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr