Σεπτέμβριος: Ένας υγειονομικά καταστροφικός μήνας για τους διασωληνωμένους

Υγειονομικά καταστροφικός αποδείχθηκε ο Σεπτέμβριος, καθώς κατά τη διάρκειά του, οι διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού υπερδιπλασιάστηκαν.

Όπως λένε και οι επιδημιολόγοι, ο κορονοϊός είναι ένας ιός που έχει διαψεύσει κάθε μαθηματικό μοντέλο, αποδεικνύοντας ότι είνα πολύ δύσκολο να προβλέψεις την πορεία του.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και σήμερα (31/9), που έχουμε φτάσει τους 78 διασωληνωμένους. Άμα ακριβώς ένα μήνα πριν έλεγε κάποιος ότι θα φτάσουμε αυτόν τον αριθμό θα τον περνούσες για τρελό.

Και, όμως, μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι από κορονοϊό κατά 40. Ήδη ο Αύγουστος είχε αρχίσει να μας προειδοποιεί γι΄αυτό που έρχεται. Ειδικότερα, υποδεχτήκαμε την 1η μέρα του Σεπτέμβρη με 38 διασωληνωμένους από COVID-19.

H μη τήρηση των μέτρων είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια ολοένα και περισσότερες κλίνες ΜΕΘ – COVID-19 γέμιζαν. Έτσι, επανήλθαμε σε επίπεδα πρώτου κύματος, καθώς από τις 15 του Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα, ποτέ δεν κατέβηκαν οι διασωληνωμένοι κάτω από τους 60. Στις 21 και στις 29 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε ο αριθμός ρεκόρ για τον μήνα με 79.

Ας σημειωθεί ότι το ρεκόρ διασωληνωμένων από την εναρξη της πανδημίας σημειώθηκε στις 5 Απριλίου με 93. Έκτοτε, υπήρξε μία σταθερή πτώση μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Οι διακοπές του Αυγούστου, όμως, και το άνοιγμα των σχολείων επανάφερε ξανά την πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Κατηγορηματικός ο Κοντοζαμάνης: «Το Σύστημα Υγείας δε βρίσκεται στα όρια του»

Μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το Σύστημα Υγείας δε βρίκσκεται στα όρια του.

Διαφορετική γνώμη με όσους υποστηρίζουν ότι το Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση έχει ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ειδικότερα, στο Κοινβούλιο μετά από επίκαιρη ερώτηση υποστήριξε ότι «το Σύστημα Υγείας δε βρίσκεται στα όριά του. Έχουμε σχέδιο».

Οι διευκρινίσεις Κοντοζαμάνη για την ΚΥΑ για την αξιοποίηση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την επικαιροποιημένη ΚΥΑ για την αξιοποίηση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ότι ανάλογη ΚΥΑ υπήρχε και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και έληξε.

«Το καλοκαίρι δε χρειάστηκε να την επεκτείνουμε. Τώρα επειδή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες την ενεργοποιούμε ξανά. Επειδή, οι ΠΝΠ, οι οποίες έχουν κυρωθεί με νόμους στη Βουλή, προέβλεπαν τη δυνατότητα αυτή προκειμένου να συμβληθούμε μεταξύ των άλλων και για τις μονάδες αυτές, μας δίνουν τη δυνατότητα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, Φέρνουμε διάταξη τις επόμενες μέρες. Η ισχύς της διάταξης αυτής θα παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020».

«Σε ότι αφορά το περιεχεόμενο αυτής της ΚΥΑ, αφορά τον τρόπο αποζημίωσης των κλινών που θα μας διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας ανάλογα τις ανάγκες του Συστήματος και τη διαθεσιμότητα» ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας.

«Είναι κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν και όλα τα χρόνια το Δημόσιο μέσω του ΕΟΠΥΥ, συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να έχει στη διάθεσή του επιπλέον κλινες σε ΜΕΘ» κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/