Σε άνοδο τα λοιμώδη νοσήματα

Σημαντική αύξηση της τάξης του 20,5% καταγράφουν τα λοιμώδη νοσήματα στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

 Όπως προκύπτει από την καταγραφή, την περασμένη χρονιά, αναφέρθηκαν 5.967 κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων πανελλαδικά, έναντι 4.951 το 2016.

Πέρυσι εμφανίστηκαν 1027 περιστατικά ιλαράς, ενώ ελαφρώς μειωμένα (3,5%) ήταν τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης (2.530 από 2.622) συγκριτικά με το 2016.

Για το 2017, διαπιστώνεται ότι η σαλμονέλλωση και η ελονοσία κορυφώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες. Η φυματίωση δεν παρουσίασε μεγάλη διακύμανση. Στην ιογενή μηνιγγίτιδα τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν  Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσίασε έξαρση τον χειμώνα.

Η ηπατίτιδα Α παρουσίασε αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα και το φθινόπωρο. Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο με σταδιακή μείωση την άνοιξη και τα κρούσματα ιλαράς παρουσίασαν σταδιακή άνοδο, κυρίως στην έναρξη του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο.

Παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλλωσης καταγράφηκαν στις περιφέρειες Αττικής (45,3%) και Κεντρικής Μακεδονίας (12,3%).

Σχεδόν 4 στα 10 περιστατικά φυματίωσης αναφέρθηκαν στην Αττική, όπως και σχεδόν 58% των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας Α, και 30% βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Η Θεσσαλία συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό (26,7%) στην ιογενή μηνιγγίτιδα.

Πηγη:https://www.onmed.gr