Σε αγωνιστικό “κλοιό” την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην “ομηρία” των ελαστικών σχέσεων εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Αφορμή η επικείμενη απόλυση 2.850 επικουρικών γιατρών με τη λήξη της θητείας τους, αρκετοί από τους οποίους εργάζονται χρόνια ολόκληρα στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας και η αντικατάστασή τους από άλλους εργαζόμενους με “ημερομηνία λήξης”.

Σύμφωνα με πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, παρά τις προσλήψεις που έχουν γίνει, οι κενές οργανικές θέσεις σήμερα “αγγίζουν” τις 26.500. Ο λόγος είναι πως ο ρυθμός αποχώρησης από το σύστημα ξεπερνά το ρυθμό εισόδου νέων εργαζομένων. Στο μεταξύ, φέτος αναμένονται 1.500 θέσεις μόνιμων γιατρών και περίπου 1.000 μόνιμες θέσεις λοιπού προσωπικού σε ειδικότητες, τμήματα και νοσοκομεία που σήμερα καλύπτουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) είναι κατηγορηματική: “Οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει για το 2018, είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων” σημειώνει. “Το δικαίωμα μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ανθρώπινα ωράρια και επιστημονική αξιοπρέπεια, το δικαίωμα του λαού στην Υγεία μπαίνουν στην «κλίνη του Προκρούστη» για να πιαστούν οι αντιλαϊκοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα”προσθέτει και κατηγορεί την Αριστοτέλους ότι βαδίζει στα “χνάρια” των προκατόχων της.

Στη βάση της επιτυχημένης σύσκεψης με σωματεία εργαζομένων από νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, που διοργάνωσε στις 20 Φεβρουαρίου παρουσία της ΕΙΝΑΠ, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εκτίμησε πως υπάρχουν διαθέσεις για κλιμάκωση του αγώνα κατά της εργασιακής ομηρίας και της ανακύκλωσης της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 14/3 και ώρα 6:00 το απόγευμα.

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί:

  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός – κανένας συνάδελφος συμβασιούχος
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
  • Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό

“Δεν είμαστε μόνοι. Στο δρόμο του αγώνα βρίσκονται οι αναπληρωτές καθηγητές, οι συμβασιούχοι στους δήμους, χιλιάδες συμβασιούχοι και σε άλλες υπηρεσίες” καταλήγει το σχετικό κάλεσμα

 

Πηγη:https://virus.com.gr