Σε ανανεωτική τροχιά το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών – θυμάτων

Το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών – θυμάτων από κάθε αιτία εγκαύματος δρομολογήθηκε με το νόμο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» και την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τους ιδρυτές της SALVIA Burn Association η οποία συνέβαλε στις προσπάθειες για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών.

Ο κ. Πλεύρης συζήτησε με τους κ.κ. Μαρίνα Καρύδα και Αλέξανδρο Ανδρονόπουλο για την εφαρμογή των προβλεπομένων για το Μητρώο καθώς και για το σύνολο των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για τους εγκαυματίες. Το  υπάρχον Μητρώο Εγκαυματιών  αλλάζει καθώς είχε θεσπιστεί από τη Κυβέρνηση της ΝΔ το 2019/2020. Στόχος είναι η επίλυση προβλημάτων της θεραπείας και αποκατάστασης όλων των εγκαυματιών, από οποιαδήποτε αιτία στην Ελλάδα.

Μέσω του εν λόγω μητρώου εκατοντάδες εγκαυματίες έχουν πρόσβαση  κάθε χρόνο στα απαραίτητα υλικά και  είναι σε θέση να  ακολουθούν τις μακροχρόνιες και κοστοβόρες θεραπείες προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος  μελλοντικών αναπηριών και να ελαττωθούν  σωματικές αλλά και ψυχικές ουλές τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Μέσω του μητρώου είναι δυνατή  η παρακολούθηση και η κάλυψη του κόστους των εξειδικευμένων υλικών και θεραπειών αποκατάστασης των εγκαυματιών από την Πολιτεία. Στη προσπάθεια για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τη SALVIA Burn Association, την Ελληνική Οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες. Τεχννογνωσία προσέφερε η SALVIA, αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία της και την Επιστημονική Επιτροπή της (Πλαστικούς Χειρουργούς των εγκαυματικών μονάδων) και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), κατέθεσε στο Υπουργείο καίριες προτάσεις στη διαβούλευση για την ψήφιση σχετικού νόμου, την Υπουργική Απόφαση και τις διαδικασίες του ΕΟΠΥΥ για τη λειτουργία του Μητρώου, όπως τονίζεται από την πλευρά του Υπουργείου.

Πηγη: https://virus.com.gr/