Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα Ταμεία των ασθενών δεν κάλυπταν την αξία των μοσχευμάτων, καθώς η τοποθέτηση τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί…
Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται 15 ορθοπεδικοί και στελέχη του ΚΑΤ, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε υπερκοστολόγηση οστικών υλικών την περίοδο 2009 – 2011.
Όπως προκύπτει από βούλευμα το συμβουλίου Εφετών, η κατηγορία αφορά σε ανεξέλεγκτη χρήση και υπερκοστολόγηση οστικών μοσχευμάτων, από την οποία επήλθε ζημία άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ στο νοσοκομείο και στα Ταμεία.
Η παραπομπή τους στο ακροατήριο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφασίστηκε με το 578/2018 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ.
Στη δικογραφία επισημαίνεται πως οι κατηγορούμενοι προέβαιναν σε συνεχείς προμήθειες οστικών μοσχευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής τους.
Ορισμένα από αυτά, φέρονται να έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε ασθενείς που δεν τα είχαν ανάγκη…
Το επίμαχο διάστημα, η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή υπολογίστηκε στα 6.676 ευρώ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα Ταμεία των ασθενών δεν κάλυπταν την αξία των μοσχευμάτων, καθώς η τοποθέτηση τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.
Πόρισμα
Η υπόθεση εξετάστηκε από κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Σε σχετικό πόρισμα, είχαν αναδειχθεί περιπτώσεις παραγγελιών μοσχευμάτων στην ανώτερη δυνατή τιμή, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, δεν τηρούταν καμιά διαδικασία προέγκρισης της δαπάνης πριν από την επέμβαση. Αυτό, επέτρεπε σε ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου να επιβάλλουν στην πράξη προκαθορισμένες επιλογές και να προσανατολίζουν την ανάθεση προμήθειας με απ’ ευθείας ανάθεση στις προτεινόμενες εταιρείες.
Πριν από την επέμβαση, θα έπρεπε να έχει υποβληθεί αίτημα χορήγησης υλικού, να έχει συνταχθεί ιατρική γνωμάτευση και να εγκριθεί αρμοδίως έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τμήματος Οικονομικού. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν προέκυψε από την έρευνα.
Το 2009, τα οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν σε επεμβάσεις ασθενών κόστισαν 18.127.990,00 ευρώ, το 2010, 9.348.284,00 ευρώ και το 2011, 1.802.351,00 ευρώ.
Διώξεις
Το πόρισμα διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ερεύνησαν την υπόθεση και άσκησαν ποινικές διώξεις.
Ο αρχικός αριθμός των κατηγορουμένων ήταν 17, αλλά με το βούλευμα παύθηκε η ποινική δίωξη για δύο εμπλεκόμενους, έπειτα από επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας τους σε πλημμέλημα.
Με το ίδιο βούλευμα, απορρίφθηκαν τα αιτήματα κατηγορουμένων για διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.
Δημ.Κ.
Πηγη:http://www.iatronet.gr