Σε διαβούλευση η υπουργική απόφαση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών! Τι προβλέπει

Μέχρι τις 14 Μαΐου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους ή τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα προς δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υγείας.

Μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το υπουργείο Υγείας με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.
Πρόκειται για τους χώρους που αναμένεται να δημιουργηθούν ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και κοντά σε πιάτσες τοξικοεξαρτώμενων, προκειμένου να προστατεύσουν τους χρήστες από διάφορα μεταδοτικά νοσήματα, να μειωθεί η βλάβη από τη χρήση αλλά και με στόχο να επιδιωχθεί η σταδιακή ενημέρωσή τους για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες δομές λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης με πολύ θετικά αποτελέσματα για τους χρήστες. Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπονται και στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε.

Με βάση το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, τους ειδικούς χώρους μπορούν να δημιουργήσουν μόνο οι εγκεκριμένοι φορείς που προβλέπονται σε νόμο του 2013 όπως είναι ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, και δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία (Αθηνών και Θεσσαλονίκης).

Οι χώροι θα λαμβάνουν άδεια από τον Υπουργό Υγείας και θα είναι υπό την εποπτεία εκπαιδευμένου προσωπικού και με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Πως θα είναι οι χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών

Θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση.

Επίσης θα διατίθεται κατάλληλος εξοπλισμός για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης επείγουσα φροντίδα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας, συμβουλευτική ενημέρωση για ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών, διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα με υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, παροχής σίτισης, ένδυσης, στέγασης και φιλοξενίας.

Οι χώροι θα διαθέτουν έως 12 θέσεις εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, θα λειτουργούν κατ’ ελάχιστο οκτώ ώρες καθημερινά και θα διαθέτουν ευδιάκριτα σημεία εισόδου, στα οποία τοποθετείται ειδική σήμανση.

Με βάση το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την εύρυθμη λειτουργία των χώρων θα τηρείται Μητρώο Καταγραφής των Ληπτών Υπηρεσιών, με σκοπότην πλήρη καταγραφή όλων των στοιχείων των τοξικομανών ώστε να υπάρχει συνεχής φροντίδα και στατιστική ενημέρωση για τα περιστατικά.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr