«Άνθρακες ο θησαυρός της μεταμνημονιακής εποχής» είναι το σχόλιο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, σωματεία νοσοκομείων) με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τη Δευτέρα (16/07/2018).
Μέσα στο 2018 θα συνταξιοδοτηθούν 364 γιατροί σε νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2019 εκατοντάδες επικουρικοί θα απολυθούν και επίσης στις 31/01/2019 θα απολυθούν κι εκατοντάδες γιατροί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ. Συνολικά, πρόκειται για περίπου 1.500 αποχωρήσεις/απολύσεις γιατρών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι σε πολλά τμήματα και κλινικές η κατάσταση είναι οριακή, «ακόμη κι ένας εργαζόμενος να απολυθεί θα τιναχτεί η λειτουργία τους στον αέρα». Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι τα κενά που θα προκύψουν, θα καλυφθούν με νέους επικουρικούς γιατρούς και πρόσθεσε ότι θα προκηρυχθούν 1.200 θέσεις για επικουρικό προσωπικό πλην ιατρών, με κριτήρια ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, από την προκήρυξη 8.000 μόνιμων εργαζόμενων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 2019, 1.200 θέσεις θα αφορούν νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ στη «μεταμνημονιακή» περίοδο οι προσλήψεις θα είναι 1 προς 1 (1 συνταξιοδότηση – 1 πρόσληψη) σε όλο το δημόσιο και το υπουργείο Υγείας «θα προσπαθήσει να πάρουν τα νοσοκομεία ένα μεγάλο κομμάτι».
Αναφορικά με τους 2.800 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι πρόκειται να απολυθούν Φλεβάρη – Μάρτη του 2019 και άλλοι 1.200 το Σεπτέμβρη του 2019, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση.
Συμπερασματικά, η ΕΣΑΚ-ΔΗΠΑΚ «Ευαγγελισμού» τονίζει: «Όταν ο Υπουργός λέει ότι από το 2019 για κάθε αποχώρηση υπαλλήλου θα προκηρύσσεται άμεσα η θέση του (μας τα είπαν κι άλλοι στο παρελθόν) υπονοεί ότι οι νέοι οργανισμοί που συντάσσονται, θα περιλαμβάνουν όλο και λιγότερο μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία και ένα μόνο μέρος από αυτό θα αντικαθίσταται από υγειονομικούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτοί θα πληρώνονται φυσικά από τον προϋπολογισμό του κάθε νοσοκομείου για να πετύχουν έτσι τον στρατηγικό τους στόχο για νοσοκομεία – επιχείρηση με ελαχιστότατη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού. Ήδη, μόνο στον Ευαγγελισμό προετοιμάζουν προσλήψεις 120 επικουρικών (13 γιατρών και 107 λοιπών κλάδων) τη στιγμή που δεν προκηρύσσουν καμία θέση για μόνιμο προσωπικό».
Για τους παραπάνω λόγους, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν σε εγρήγορση και θα κλιμακώσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα, με συμμετοχή ακόμα περισσότερων Σωματείων.
Πηγη:https://www.onmed.gr