Σε εποπτεία ο ΕΟΔΥ; Πενταμελής επιτροπή καθηγητών ετοιμάζει προτάσεις προς τον υπουργό Υγείας

Σε πενταμελή επιτροπή καθηγητών, ανέθεσε ο υπουργός Υγείας το έργο σύνταξης εισηγήσεων και προτάσεων για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το ερώτημα είναι γιατί δεν ανετέθη η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο διορίστηκε από τον Θάνο Πλεύρη πριν από δύο εβδομάδες και με αλλαγές προσώπων.

Η ενέργεια προβληματίζει ακόμη και στελέχη του ΕΟΔΥ, τα οποία αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητά της. Η αλήθεια είναι πως ο Οργανισμός δεν έλαβε (ούτε κατά διάνοια) “άριστα” στους χειρισμούς της πανδημίας και δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη η αντικατάσταση του τέως προέδρου με τον καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη.

Με σημερινή απόφαση του Θάνου Πλεύρη, συγκροτείται επιστημονική επιτροπή “για την υποστήριξη του έργου του ΕΟΔΥ”, στην οποία συμμετέχουν οι εξής:

  • Παγώνα Λάγιου, παθολόγος, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ.
  • Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”.
  • Ευαγγελία Νένα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής – Ιατρικής Εργασίας, στο Τμήμα Ιατρικής, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  • Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής, στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα ορισθεί μεταξύ των μελών της κατά την πρώτη συνεδρίασή της.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, έργο της Επιστημονικής Επιτροπής είναι η σύνταξη εισηγήσεων και προτάσεων προς τον υπουργό Υγείας αναφορικά με το έργο του ΕΟΔΥ.

 

 

Πηγη: https://www.iatronet.gr/