Σε ισχύ μέχρι νεωτέρας η απόφαση ΕΟΠΥΥ για χορήγηση φαρμάκων άνω των 1.000 ευρώ από τα φαρμακεία του

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν πως θα προσφύγουν κατά του επιμάχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτουν.

Δεύτερες σκέψεις κάνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την εφαρμογή διάταξης του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που προβλέπει αποκλειστική χορήγηση φαρμάκων άνω των 1.000 ευρώ από τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για ταλαιπωρία ασθενών και περιορισμού του δικαιώματος πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι φαρμακοποιοί επικαλούνται τις απαράδεκτες σκηνές που καταγράφονται συχνά στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου οι ασθενείς και οι συγγενείς τους περιμένουν επί ώρες μέχρι να προμηθευτούν το φάρμακό τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητάει την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και αναμένει την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα προσφύγει κατά του επιμάχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει.

Αναθεώρηση

Η αναμενόμενη αντίδραση από τους φαρμακοποιούς έγινε δεκτή με ψυχραιμία από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία στοχεύει στον έλεγχο του κόστους για χορήγηση ακριβών φαρμάκων στους ασφαλισμένους.

Δεν αποκλείει, πάντως, αναθεώρηση του θέματος, από τη στιγμή που προκύψουν ενδείξεις πως προκαλείται πρόβλημα στη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

Οι όποιες αλλαγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο διορθώσεων στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών.

 

Πηγη:http://www.iatronet.gr