Σε κίνδυνο νεφροπαθείς

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των ασθενών κρούει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, μετά τις αλλαγές που εισάγει στον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων Τεχνητών Νεφρού, ο πρόσφατος νόμος του Υπουργείου Υγείας. Κάνει, δε, λόγο για «δωράκι» στις ιδιωτικές κλινικές…

Επικίνδυνες αλλαγές εισάγουν οι ρυθμίσεις του νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις». Σύμφωνα με τους Νεφροπαθείς της Θεσσαλονικης οι αλλαγές στην αναλογία νοσηλευτών-ασθενών, αλλά και στις προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού των νέων Ιδιωτικών Κλινικών θέτουν σε κίνδυνο την θεραπεία και την ζωή των ασθενών.

Συγκεκριμένα, καταργεί την αναλογία 1 νοσηλευτή ανά 3 ασθενείς, που προβλέπεται σε ΠΔ  και την αντικαθιστά με την αναλογία 1 νοσηλευτή ή, αν δεν υπάρχει, 1 βοηθού νοσηλευτή ανά 5 ασθενείς! «Δηλαδή δίνει το δικαίωμα σε μία Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ιδιωτικής Κλινικής να έχει ακόμη και 1 βοηθό νοσηλευτή ανά 5 ασθενείς, θέτοντας την ζωή των νεφροπαθών σε άμεσο κίνδυνο», αναφέρει ο Σύλλογος.

Η αλλαγή αυτή οδηγεί παράλληλα και σε σημαντική μείωση θέσεων νοσηλευτών στον Ιδιωτικό Τομέα, επηρεάζοντας και την επιστημονική επάρκεια τους. Κυρίως, όμως, » δυσχεραίνει τη  λειτουργία της Μονάδας με βάση τα πρωτόκολλα της αιμοκάθαρσης σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών». Όπως εξηγούν, οι Νεφροπαθείς, τα πράγματα καθίστανται επικίνδυνα ειδικά σε ενδεχόμενες επιπλοκες κατά την διαδικασία αιμοκάθαρσης, οι οποίες μάλιστα, είναι συχνό φαινόμενο. Μεταξύ των επιπλοκών είναι υποτασικά ή υπογλυκαιμικά επεισόδια, αλλεργικές αντιδράσεις, ή ακόμη και τεχνικά προβλήματα. Η παρουσία μόλις ενός νοησλευτή, πολύ δε περισσότερο ενός βοηθού νοησηλευτή, μειώνει σημαντικα τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπιση των όποιων επιπλοκών.

«Οι παραπάνω τροποποιήσεις στο καθεστώς λειτουργίας των νέων Μονάδων Νεφρού αποτελούν δώρο στις ιδιωτικές κλινικές σε βάρος της θεραπείας και της ζωής των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών» αναφέρει ο Σύλλογος και ζητάει την άμεση απόσυρση τους.

 

Πηγη:https://virus.com.gr