Σε καλό δρόμο για τη θεραπεία των νεοδιαγνωσμένων ασθενών με COVID-19

Σε κλινική δοκιμή Φάσης II υποβάλλεται το φάρμακο LAM-002A ως θεραπεία για νεοδιαγνωσμένους ασθενείς με COVID-19, όπως ανακοίνωσαν το Πανεπιστήμιο του Yale και η εταιρεία βιοτεχνολογίας AI Therapeutics.

Πρόκειται για τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική μελέτη (NCT04446377) η οποία αναμένεται να εντάξει έως και 142, μη νοσηλευόμενους ασθενείς, για να αξιολογήσει την ασφάλεια, την ανοχή και την αποτελεσματικότητα του LAM-002A στη μείωση του ιϊκού φορτίου σε άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη  COVID-19.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τη μελέτη.

Στο πλαίσιο της μελέτης θα αξιολογηθούν μέτρα κλινικής αποτελεσματικότητας, όπως είναι η θνητότητα, η ανάγκη και η διάρκεια της νοσηλείας και ο κορεσμός οξυγόνου του αίματος.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι το LAM-002A, ένας εξαιρετικά εκλεκτικός αναστολέας της κινάσης PIKfyve, είναι το πρώτο φάρμακο στην κατηγορία του. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η αναστολή της κινάσης αυτής εμποδίζει την κυκλοφορία του ιού μέσα στο κύτταρο και τον πολλαπλασιασμό του.

Μέχρι στιγμής το φάρμακοέχει δείξει ισχυρή in vitro (δηλαδή στο εργαστήριο) αντιϊκή δράση έναντι αρκετών απομονωμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το LAM-002A παρεμβαίνει αποτελεσματικά στην αναστολή της εισόδου και της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 μέσα στα κύτταρα.

Επίσης εκτιμάται ότι το LAM-002 μπορεί να συνδυαστεί σε θεραπείες, ειδικά μαζί με άλλα φάρμακα που στοχεύουν πρωτεΐνες ή λειτουργίες ιού, όπως την αντιγραφή του ιού.

Από την πλευρά των ερευνητών του Πανεπιστημίου Yale τονίζεται ότι η ασφάλεια του LAM-002A έχει αποδειχθεί σε περισσότερα από 700 υγιή άτομα και σε ασθενείς με φλεγμονώδη και κακοήθη νοσήματα καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα, τουλάχιστον στις  σε προκλινικές δοκιμές, κατά του SARS-CoV-2.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία AI Therapeutics σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι με στόχο να καταστήσει το LAM-002 προσβάσιμο, έχει  ετοιμάσει70.000 δόσεις  για διάθεση, ενώ 70.000 επί του παρόντος περνούν από την τελική φάση της παραγωγής ενώ διαθέτει και πρώτη ύλη  για σχεδόν 5 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/