Σε λειτουργία το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων-Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων – Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας εγκαινιάστηκε από την  υφυπουργό Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, τον περιφερειάρχη Αττικής και δήμαρχο Αθηναίων. Το κέντρο θα παρέχει βοήθεια έως και σε 90 άτομα,  άστεγους, κυρίως χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.

Ειδικότερα, υπηρεσίες θα παρέχονται σε ανθρώπους που διαβιούν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους ή διανυκτερεύουν σε Υπνωτήρια/Ξενώνες Φιλοξενίας ή διαμένουν σε επισφαλείς χώρους και δεν διαθέτουν μόνιμη στέγη. Πλέον οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να παραμείνουν σε φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον για όλο το 24ώρο.

Επιδίωξη της ίδρυσής του είναι να αρέχει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την διασφάλιση της ατομικής υγείας των ωφελούμενων και κατ’ επέκταση την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:

 

 • Βασική πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα
 • Διερεύνηση και καταγραφή των βασικών αναγκών, με σκοπό την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για την προστασία και την κοινωνική ένταξη των χρηστών που διαβιούν στο δρόμο.
 • Κινητοποίηση και εκπαίδευση σε συμπεριφορές που δεν ενισχύουν τη διασπορά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
 • Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
 • Παραπομπή και διασύνδεση με δομές και υπηρεσίες (κοινωνική πρόνοια, σίτιση, ξενώνες, θεραπευτικά προγράμματα, δομές πρωτοβάθμιας υγείας, νοσοκομεία, νομική συμπαράσταση).
 • Κινητοποίηση του ατόμου για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (σε άλλες μονάδες/δομές).
 • Παροχή δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα οικείο και ασφαλές περιβάλλον.
 • Παραμονή σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο / κλιματιζόμενο χώρο
 • Φροντίδα ατομικής υγιεινής, παροχή μικρού γεύματος (σνακ) και ρουχισμού
 • Δυνατότητα διανυκτέρευσης έως 90 ατόμων ημερησίως
 • Ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας σε τυπικά και άτυπα κοινωνικά δίκτυα της ευρύτερης κοινότητας.

Τις υπηρεσίες θα παρέχει διεπιστημονική ομάδα ιατρού, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών θεραπευτών, εργασιακών συμβούλων και άλλων ειδικοτήτων παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Κατά τη τελετή η  υφυπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων Ζωή Ράπτη,  αναφέρθηκε σε δηλώσεις της στη «νεοσύστατη δομή του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής». Προσδοκία, σύμφωνα με την υφυπουργό είναι «να τους προσφέρουμε έναν ασφαλή χώρο ξεκούρασης, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και υγειονομικής και ψυχολογικής φροντίδας».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης, η δομή εκτιμάται ότι θα «αποσυμφορήσει τους χώρους συνάθροισης των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον».

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/