Σε σιωπηλή επιδημία εξελίσσεται η χρόνια νεφρική νόσος

Παρά το γεγονός ότι ένα στα δέκα άτομα παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 850 εκατομμύρια, πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, οι προσπάθειες για την πρόληψη και θεραπεία της μοιραίας αυτής πάθησης παραμένουν ανεπαρκείς ακόμα και στις προηγμένες χώρες, ενώ στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ανύπαρκτες οι όποιες παρεμβάσεις.

Η χρόνια νεφρική νόσος, χαρακτηρίζεται σιωπηλή επιδημία καθώς όταν τεθεί η διάγνωση έχει πια φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και εξαιτίας αυτού υπολογίζεται ότι γίνεται αιτία θανάτου 1,2 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως, ενώ η οξεία νεφρική βλάβη εκτιμάται ότι είναι αιτία επιπλέον 1,7 εκατομμυρίων θανάτων. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 2017 έχασαν τη ζωή τους από χρόνια νεφρική νόσο 3.581 άνθρωποι, καθώς οι ασθενείς υπολογίζονται σε πάνω από 10.000, οι οποίοι για να επιβιώσουν, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό, περιτοναϊκή κάθαρση ακόμα και μεταμόσχευση νεφρού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η Διεθνής Εταιρεία Νεφρολογίας και η Διεθνής Ομοσπονδία των Νεφρολογικών Ιδρυμάτων αναλαμβάνουν δράση και με το σύνθημα «Νεφρική Υγεία Για Όλους Παντού» θέλοντας να μας ευαισθητοποιήσουν για τη σοβαρή σιωπηλή επιδημία της χρόνιας νεφρικής νόσου. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για το Παγκόσμιο Φορτίο των Ασθενειών (2017) η χρόνια νεφρική νόσος είναι η 12η αιτία θανάτου παγκοσμίως, αφήνοντας στην 13η θέση τη φυματίωση, τον HIV (14η) και την ελονοσία στην 21η. Επίσης, είναι η έκτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αιτία θανάτου παγκοσμίως, την περίοδο 1990-2017.

Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων ανά την υφήλιο που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται το 2030 ο αριθμός των ατόμων που θα πάσχουν από τελικού σταδίου νόσο, και θα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, να φθάσει τα 5,4 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, περίπου διπλάσιος από τον αριθμό τους το 2010.

Με το φετινό σύνθημα οι διεθνείς φορείς επιθυμούν να ενθαρρύνουν τις χώρες να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια στην θεραπεία των πασχόντων από χρόνια νεφρική νόσο αφού ακόμα και σε χώρες που η πρόσβαση στις δομές υγείας είναι επαρκείς, πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα για την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

«Θέλουμε να έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, όπως εξετάσεις ούρων και αίματος, και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλοι οι άνθρωποι ασχέτως με το σε ποια χώρα του πλανήτη ζουν. Ο έλεγχος των ατόμων υψηλού κινδύνου και η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να συντελέσει σε εξοικονόμηση πόρων και να προλάβει ή να καθυστερήσει την τελικού σταδίου νεφρική νόσο, όπου πλέον η αιμοκάθαρση ή η μεταμόσχευση νεφρού είναι μονόδρομος», εξηγεί ο καθηγητής Philip Kam Tao Li, αντιπρόεδρος της Επιτροπής .

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/