Σε στάση αναμονής παραμένουν οι οροθετικοί

Τις δεσμεύσεις για αποκατάσταση της πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής επανέλαβε ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Περίπου δύο μήνες πριν η Αριστοτέλους είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με το οποίο δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ πλατφόρμα για την ανώνυμη ηλεκτρονική γνωμάτευση και συνταγογράφηση παραπεμπτικών. Η ανακοίνωση ήταν σε αντίδραση των σοβαρών καταγγελιών του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» για διετή έλλειψη σε αντιδραστήρια για τις εξετάσεις μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής, λόγω της αδυναμίας διεξαγωγής διαγωνισμών για την προμήθεια τους.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Οικονόμου, ο κ. Ξανθός επανέλαβε την παραπάνω δέσμευση. Μόνο που η «Θετική Φωνή», που είχε εξ αρχής χαιρετίσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, υπενθυνίζει πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υγείας προέβλεπε την έναρξη της εφαρμογής της πλατφόρμας στα μέσα Ιουλίου.

Επιπλέον, σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Υγείαςο Σύλλογος επισημαίνει ότι «η υπαγωγή του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Δημόσιο Λογιστικό και η τήρηση διάφανων διαδικασιών προμήθειας αντιδραστηρίων από τα Κέντρα Αναφοράς δε μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για την εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στις εξετάσεις μας επί μία διετία».

Ακόμη, υπογραμμιζει τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στη διαμόρφωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ, όπως είχαν αναφέρει και σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού.

«Η εξέταση για τη μέτρηση του ιικού φορτίου δεν είναι πράγματι ο μόνος δείκτης για να εκτιμηθεί η ανοσολογική ανταπόκριση ενός ασθενούς στην αγωγή όπως επισήμανε ο κ. Ξανθός, είναι ωστόσο ο πιο σημαντικός δείκτης για την επιβεβαίωση της σωστής τήρησης και της αποτελεσματικότητάς της, σύμφωνα με τις διεθνείς και ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες», υπογραμμίζει η «Θετική Φωνή».  Προσθετέτει, πως η χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής συνιστά τον έναν από τους δύο πυλώνες της θεραπείας για τον HIV. Ο δεύτερος και εξίσου κρίσιμος πυλώνας είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου.

Η «Θετική Φωνή» καλεί τέλος το Υπουργείο Υγείας να επισπεύσει την επιλογή του συντονιστή της Ομάδας Εργασίας που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS. «Η δήλωση του Υπουργού Υγείας στη Βουλή ότι «η Επιτροπή ολοκληρώνει τα πορίσματά της» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Φιλτάτη δε η αλήθεια» ότι η Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2018, συνεδρίασε μία φορά και έκτοτε έχουν ανασταλεί οι εργασίες της, με αποτέλεσμα να καθυστερεί αδικαιολόγητα η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου που θα θέσει τις βάσεις για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών στην αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα», καταλήγει ο Σύλλογος Οροθετικών.

 

Πηγη:https://virus.com.gr