Σε «σταυροδρόμι» η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας

Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης (Μνημόνια) δεν φαίνεται να έχει θεραπεύσει τις χρόνιες στρεβλώσεις στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Άλλωστε και προ του 2009, η χώρα μας είχε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι, πριν τα Μνημόνια, το σύστημα υγείας «ισορροπούσε» χάρη στις υψηλές ιδιωτικές πληρωμές. Η εφαρμογή των Μνημονίων με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις δημόσιες δαπάνες, σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, προκάλεσε πλήρη ανισορροπία και μετακύλιση του κόστους στους πολίτες.

Ορισμένες μελέτες και δεδομένα καταδεικνύουν ότι την περίοδο των Μνημονίων επιδεινώθηκαν βασικοί δείκτες υγείας του ελληνικού πληθυσμού, όπως η βρεφική θνησιμότητα και το προσδόκιμο επιβίωσης.

Βέβαια, με την εφαρμογή των Μνημονίων ελήφθησαν καίρια μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών, όπως η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, η ύπαρξη και τήρηση προϋπολογισμών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλπ. Όμως, η αλήθεια είναι ότι λάβαμε μέτρα βεβιασμένα επί δικαίων και αδίκων, και δυστυχώς με πενιχρά αποτελέσματα.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αποτύχαμε να ελέγξουμε τις δαπάνες σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας και υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε σύστημα αυτόματης επιστροφής (clawback) και εκπτώσεων (rebates).

Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας στη μεταμνημονιακή περίοδο και οι στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα, θα συζητηθούν στο β΄ πάνελ του 9th Pharma & Health Conference, του μεγαλύτερου συνεδρίου για την πολιτική στην υγεία και το φάρμακο. Τους ομιλητές θα απασχολήσουν, επιπλέον, τα εξής:

  • Σύνδεση χρηματοδότησης με την αποτελεσματικότητα
  • Ποιοτικός έλεγχος των παρόχων υγείας
  • Εφαρμογή συστήματος DRG’s στη νοσοκομειακή περίθαλψη
  • Ενιαίοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας

Το PHC2018 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα, σε διοργάνωση της Ethos Events σε συνεργασία με το virus.com.gr, το περιοδικό Pharma & Health Business και το banks.com.gr.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/