Η σκέψη της συνταγογράφησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., λοιπόν, από τους φαρμακοποιούς, έχει γίνει ως πρόταση τόσο από κάποιους παράγοντες που συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα του κράτους αλλά και από την πλευρά της βιομηχανίας.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα – ΙΑΤRONET
Τα αίματα άναψαν, τα λόγια του κ. Δημήτρη Κούβελα, προέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΗΤΑ), καθηγητή φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ- ότι δηλαδή η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνταγογραφούνται τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από τους φαρμακοποιούς.
Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα της Επιτροπής, μας ανέφερε ότι τον πολίτη τον ενδιαφέρει η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που λαμβάνει είτε πρόκειται για συνταγογραφούμενο σκεύασμα είτε για μη συνταγογραφούμενο, που επίσης είναι φάρμακο. Δεν τον ενδιαφέρει το περιθώριο κέρδους των εμπλεκόμενων με το φάρμακο οργάνων, ούτε το πώς γίνεται η διακίνηση των σκευασμάτων, ούτε το ωράριο λειτουργίας. Τον ενδιαφέρει να ζήσει και να γίνει καλά.
Η σκέψη της συνταγογράφησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., λοιπόν, από τους φαρμακοποιούς, έχει γίνει ως πρόταση τόσο από κάποιους παράγοντες που συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα του κράτους αλλά και από την πλευρά της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με την πηγή μας, επιστήμη δεν είναι η παροχή συμβουλής αλλά η επώνυμη συμβουλή που συνοδεύεται με την υπογραφή του επιστήμονα που εκτελεί το έργο. Εφόσον, λοιπόν, υλοποιηθεί μια τέτοια σκέψη θα σημάνει πρωτίστως ότι ο επιστημονικός ρόλος των φαρμακοποιών αναβαθμίζεται. Ο φαρμακοποιός θα μπορεί να γνωματεύει- υπηρεσία που ήδη προσφέρει, αλλά ανεπίσημα, προφορικά.
Επίσης, θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενή, στον οποίο ο φαρμακοποιός θα έχει πλήρη πρόσβαση και άρα θα ξέρει υπεύθυνα τι σκεύασμα θα πρέπει να του χορηγήσει. Αυτόματα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος των αλληλεπιδράσεων, ο οποίος στην παρούσα φάση είναι μη αξιολογήσιμος, καθώς δεν έχει ποτέ υπάρξει σχετική καταγραφή.
Όσον αφορά την πλευρά των εταιρειών, βασικοί στόχοι της πρότασής τους αυτής είναι να μπλοκάρουν τα ψευδεπίγραφα φάρμακα που αυξάνονται, να γίνει επιμερισμός των ευθυνών και να είναι σωστά προσανατολισμένη η συνταγογράφηση.
Επί του παρόντος, ξεκαθάρισε η πηγή μας, η δυνατότητα της συνταγογράφησης από τους φαρμακοποιούς είναι μία σκέψη χωρίς σαφές πλαίσιο και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή της.
Πηγη:http://medispin.blogspot.com