Σκλήρυνση κατά πλάκας συμπτώματα: ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου στην επιδείνωση

Σκλήρυνση κατά πλάκας συμπτώματα: Ερευνητές στο Κέντρο Ολοκληρωμένων Ιατρικών Επιστημών (IMS) του RIKEN ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός μικροοργανισμών στο έντερο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε ένα μοντέλο ποντικού πολλαπλής σκλήρυνσης. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature δείχνει ότι δύο συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου ενισχύουν τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων που προσβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό του σώματος.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τη μυελίνη που καλύπτει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού . Η απομυελίνωση επηρεάζει το πόσο γρήγορα οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους μυς, προκαλώντας μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως μούδιασμα, αδύναμοι μύες, τρόμος και αδυναμία περπατήματος. Οι μικροοργανισμοί του εντέρου έχουν αναφερθεί ότι επηρεάζουν συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά πώς τα βακτήρια στα έντερα μπορούν να επηρεάσουν τη μυελίνη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού παρέμειναν ένα μυστήριο.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Hiroshi Ohno στο RIKEN IMS διαπίστωσαν ότι συνδέονται με ένα μοντέλο ποντικιού της νόσου. Αυτοί οι ποντικοί παρουσιάζουν παρόμοια απομυελίνωση του νωτιαίου μυελού που προκύπτει από αυτοάνοσες προσβολές από κύτταρα Τ που παράγουν την κυτοκίνη IL-17A. Ωστόσο, δίνοντας σε αυτά τα ποντίκια το αντιβιοτικό αμπικιλλίνη μείωσε την απομυελίνωση. Η θεραπεία απέτρεψε επίσης την ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου τύπου Τ κυττάρου. Όπως εξηγεί ο Ohno, “βρήκαμε ότι η θεραπεία με αμπικιλλίνη και μόνο αμπικιλλίνη μείωσε επιλεκτικά τη δράση των Τ κυττάρων που προσβάλλουν μια σημαντική πρωτεΐνη που ονομάζεται γλυκοπρωτεΐνη ολιγοδενδροκυττάρων μυελίνης [MOG], η οποία βοηθά τη μυελίνη να κολλήσει στους νευρώνες.”

Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη λήψη ανοσοκυττάρων από το λεπτό έντερο και άλλες περιοχές και τη μέτρηση της παραγωγής κυτοκινών τους παρουσία MOG. Η παραγωγή μειώθηκε μόνο με αμπικιλλίνη και μόνο όταν τα Τ κύτταρα προέρχονταν από το λεπτό έντερο. Σε αυτό το σημείο, η ομάδα γνώριζε ότι οι μικροοργανισμοί στο λεπτό έντερο ενεργοποιούν ειδικά κύτταρα MOG Τ, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να προσβάλουν τη μυελίνη. Το επόμενο βήμα ήταν να μάθουμε ποια βακτήρια ήταν υπεύθυνα.

Επειδή μόνο η αμπικιλλίνη μείωσε τα συμπτώματα στα μοντέλα ποντίκια, έψαχναν για μικρόβια που σχεδόν διαγράφηκαν μόνο σε ποντίκια που έλαβαν αμπικιλλίνη. Βρήκαν μόνο ένα τέτοιο βακτήριο, ένα νέο στέλεχος που ονομάζεται OTU002. Για να ελέγξουν την υπόθεση ότι ο OTU002 ήταν ο ένοχος, εξέτασαν ποντίκια που δεν είχαν όλα τα βακτήρια εκτός από το OTU002. Διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα σε αυτά τα ποντίκια ήταν πιο σοβαρά από αυτά στα ποντίκια χωρίς μικρόβια. Σε αυτό το σημείο, η ομάδα γνώριζε ότι το πρόσφατα ανακαλυφθέν βακτήριο του εντέρου τους ήταν υπεύθυνο για τα επιδεινούμενα συμπτώματα.

«Όμως, υπήρχε ένα πρόβλημα», λέει ο πρώτος συγγραφέας Eiji Miyauchi. “Τα συμπτώματα στα ποντίκια μόνο του OTU002 δεν ήταν τόσο άσχημα όσο αυτά στα κανονικά μοντέλα ποντικών. Αυτό σημαίνει ότι το αρχικό αποτέλεσμα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερους από έναν μικροοργανισμούς.”

Η ομάδα υπέθεσε ότι ένα διαφορετικό βακτήριο αντέδρασε διασταυρούμενα με M-ειδικά Τ κύτταρα, μιμούμενοι τη θέση στο MOG που τα Τ κύτταρα αναγνωρίζουν. Η αλληλούχιση του γονιδιώματος κυνηγετικού όπλου αποκάλυψε ότι μια πρωτεΐνη που εκφράζεται από τον Lactobacillus reuteri μοιάζει με περιοχή MOG και όταν δοκιμάστηκε, ενεργοποίησε ασθενώς τα ειδικά κύτταρα MOG. Τα συμπτώματα σε ποντίκια που αποικιοποιήθηκαν με τους L. reuteri και OTU002 ήταν πιο σοβαρά από αυτά στα ποντίκια που είχαν μόνο OTU002 και ήταν εξίσου σοβαρά με αυτά στα αρχικά μοντέλα ποντικών, υποδεικνύοντας ότι όταν αυτά τα δύο βακτήρια συνεργάζονται, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

 

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/