Σοβαρή καταγγελία για τις διακομιδές νεογνών

Επικίνδυνο χαρακτηρίζει τον τρόπο διακομιδής των νεογνών στα νοσοκομεία, ο οποίος στηρίζεται στη συμμετοχή γιατρών παιδιατρικών κλινικών στο πρόγραμμα εφημερίας του ΕΚΑΒ, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΕΙΝΑΠ). Το πρόβλημα αναδείχθηκε μετά από κοινή καταγγελία γιατρών του Παίδων Αγλ. Κυριακού, Νίκαια, Αλεξάνδρα, Αττικό και Έλ. Βενιζέλου.

Η σημερινή πρακτική για τις διακομιδές νεογνών δημιουργεί, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, χαώδες πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων, καθώς λειτουργούν με το μισό προσωπικό σε σχέση με αυτό που προβλέπουν τα οργανογράμματα. Ιδιαίτερα οξυμένο εμφανίζεται το πρόβλημα στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου μετά από τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, απέμειναν 4 νεογνολόγοι.

“Ήταν που ήταν οριακή η κατάσταση, τώρα πια είναι αδιέξοδη” αναφέρει μιλώντας στο Virus, η πρόεδρος της Ένωσης Ματίνα Παγώνη“Φανταστείτε ότι στην εφημερία βρίσκεται ένας γιατρός. Μπορεί να αφήσει το πόστο του για να συνοδέψει το ασθενοφόρο;” αναρωτιέται σκωπτικά.

Εξάλλου, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει κρίνει αυτό τον τρόπο λειτουργίας παράνομο, καθώς οι γιατροί αναγκάζονται σε υπερεργασία υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο των εφημεριών ανά μήνα.

“Η διακομιδή νεογνών είναι μια πάρα πολύ σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία, η οποία πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με καθορισμένους τους ρόλους όλων των συμμετεχόντων” προσθέτει η κα Παγώνη, τονίζοντας ότι υπεύθυνο για τη διοικητική και επιχειρησιακή οργάνωση της διακομιδής είναι το ΕΚΕΠΥ. “Παλιά αυτό γινόταν” διευκρινίζει, συμπληρώνοντας πως οι γιατροί θα βρίσκονται πάντα στην διάθεσή του για να βοηθήσουν με τον προσδιορισμό των αναγκαίων επιστημονικών κριτηρίων.

Στη βάση αυτή,  ΕΙΝΑΠ και ζητά από το υπουργείο Υγείας την άμεση λύση του προβλήματος με προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου ιατρικού προσωπικού με ταχύτατες διαδικασίες.

 

Πηγη:https://virus.com.gr