Σοκ έχουν πάθει δεκάδες γιατροί σε όλη τη χώρα από τα νέα χαράτσια (clawback) που καλούνται να επιστρέψουν ως οφειλές στον ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα έφθασαν τα σημειώματα από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των οποίων γνωστοποιούνται οι οφειλές των κλινικοεργαστηριακών γιατρών (clawback 2013-2015), τα οποία όμως είναι πολύ αυξημένα με οφειλές σε σχέση με ότι είχε γνωστοποιηθεί στον κλάδο πριν μερικούς μήνες.
Μάλιστα όπως περιγράφουν γιατροί στο HealthReport.gr, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφορά σε σχέση με την αρχική ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ, φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 4000 και 5000 ευρώ.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ κάτι που θα γίνει ως παρακράτηση μέσω των νέων υποβολών και απαιτήσεων που υποβάλουν στον Οργανισμό για εξετάσεις που πραγματοποίησαν, εξηγεί στο HealthReport.gr η Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).
Και το ζήτημα είναι πως τα χρήματα θα παρακρατηθούν από τους γιατρούς σε δόσεις από 12 μήνες έως και 50 μήνες. Όμως εάν συνυπολογίσει κανείς και τις υπόλοιπες παρακρατήσεις για το 2017, τα χρήματα που θα εισπράξουν για τον επόμενο χρόνο θα είναι σχεδόν τα μισά.
Χαρακτηριστικό είναι πως με βάση και το clawback του 2017 ειδικότητες όπως ακτινολόγοι, καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι που πραγματοποιούν και εξετάσεις, θα κληθούν να καταβάλουν ακόμη και το 45% των χρημάτων που δικαούνται.
Και το πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε για το 2017 επειδή δεν ευρέθησαν όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr τα 5 εκατ. ευρώ που αναζητούσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να καλύψει τις εργαστηριακές εξετάσεις επειδή από λάθος είχε δοθεί μικρό κονδύλι.
Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε αναγνωρίσει ότι το κονδύλι που είχε εξασφαλιστεί για τις εργαστηριακές εξετάσεις ήταν περιορισμένο και είχε επιδοθεί στην ανεύρεση των επιπλέον χρημάτων. Το κονδύλι όμως δεν βρέθηκε και έτσι τη…νύφη καλούνται τώρα να πληρώσουν οι γιατροί.
Σε ότι αφορά μάλιστα στους καθαρά εργαστηριακούς γιατρούς όπως είναι οι μικροβιολόγοι και οι πυρηνικοί γιατροί, θα πληρώσουν clawback 5-6% αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι ήδη είχε γίνει υποκοστολόγηση των εξετάσεων κατά 43%. Συνεπώς το ποσοστό της επιστροφής εκτοξεύεται.
Μ αυτά και μ αυτά όμως πολλοί γιατροί έχουν αρχίσει και αποχωρούν από τον ΕΟΠΥΥ δηλώνοντας παραίτηση, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τις νέες συμβάσεις τόσο για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τους εξειδικευμένους, και το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.
Πηγη:http://www.healthreport.gr