Μόνο όσοι υποφέρουν από πονοκεφάλους είναι σε θέση να περιγράψουν αυτό το φρικτό συναίσθημα σαν να σου βαράνε ή να σου τρυπάνε το κεφάλι – πόνος που μπορεί να σε τρελάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει και “πονοκέφαλος αυτοκτονίας”! Στην Ελλάδα ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία, προκειμένου να δοθεί στο πρόβλημα η σημασία που του πρέπει.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι, αν και μιλάμε για ένα πάρα πολύ συχνό πρόβλημα, πολλοί από τους ασθενείς είναι ακόμη αδιάγνωστοι, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό η οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Ενίοτε ούτε ο ιατρικός κόσμος αξιολογεί το πρόβλημα της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας όπως πρέπει.
Αυτά επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου νευρολόγοι αλλά και ασθενείς, στο πλαίσιο παρουσίασης του νεοσύστατου συλλόγου ασθενών.
Η κλασσική ερώτηση “Πώς κάνεις έτσι για έναν πονοκέφαλο;” είναι πολύ συχνή προς όσους πάσχουν από χρόνιες κεφαλαλγίες και ημικρανίες, οι οποίοι συχνά εκνευρίζονται όταν την ακούνε και νιώθουν πως δεν τους καταλαβαίνει κανείς. Από δω και στο εξής, όμως, έχουν “φωνή”.
Τα στοιχεία του πόνου
Όπως εξήγησαν οι νευρολόγοι κ.κ. Μανώλης Δερμιτζάκης και Μιχάλης Βικελής, οι ημικρανίες αποτελούν βασική αιτία αναπηρίας, την πέμπτη αιτία επίσκεψης στα επείγοντα των νοσοκομείων, το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νευρολόγοι στα επείγοντα. Επιπλέον πάρα πολύ συχνά γίνεται κατάχρηση παυσίπονων φαρμάκων, μιας και η θεραπεία δεν είναι εξατομικευμένη.
Οι ημικρανίες και οι κεφαλαλγίες είναι ιδιαίτερα υποδιαγνωσμένο πρόβλημα. Το 44% δεν έχει διαγνωστεί ποτέ και από το 56%, που έχει διαγνωστεί, μόλις το 10% παίρνει κάποια προφυλακτική αγωγή.
“Οι περισσότεροι παίρνουν από μόνοι τους αναλγητικά, χωρίς συμβουλή γιατρού πολλές φορές και η συνεπακόλουθη κατάχρηση φαρμάκων επιδεινώνει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό. Καταλήγουν 15-20 μέρες τον μήνα να είναι “ανάπηροι”, κλεισμένοι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, με ναυτία και με φοβερούς πόνους, να ζουν ενα μαρτύριο….”, είπαν οι ειδικοί χαρακτηριστικά.
Μετά την εφηβεία οι γυναίκες πάσχουν τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Ειδικά η ημικρανία αφορά στις πιο παραγωγικές ηλικίες (από 25-55 ετών) και το 90% των ημικρανικών κρίσεων συμβαίνει σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συλλόγου, Κώστα Μπίλια, ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία θα βοηθήσει τους ασθενείς, μιας και θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και για την πρόσβαση σε εγκεκριμένες θεραπείες. Επιπλέον θα καταρρίψει το ταμπού για την “χρήση” ψυχολόγου και θα βοηθήσει να υπάρξει ισότιμη πρόσβαση στα νέα φάρμακα.
Η αντιμετώπιση
Στο μέλλον, είπαν οι νευρολόγοι, οι ημικρανίες και οι κεφαλαλγίες θα αντιμετωπίζονται με ένα “εμβόλιο”. Μία ένεση, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, που θα χορηγείται κάθε μήνα ή κάθε τρεις μήνες και θα μπλοκάρει – αν όλα πάνε καλά – εκείνο το “ένοχο” χημικό μόριο, το οποίο εντοπίζεται σε όλα τα μονοπάτια της ημικρανίας.
Για την ώρα υπάρχουν φάρμακα, υπάρχουν διάφορες συσκευές που τοποθετούνται στο κεφάλι, αλλά και το μπότοξ και διάφορα φυτικά σκευάσματα, που είναι πιστοποιημένα για χρήση ενάντια στον πονοκέφαλο. Σε όλα αυτά, βέβαια, καλό είναι οι ασθενείς να ξέρουν ότι δεν είναι όλα αποτελεσματικά για όλους.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί με τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος Δευτέρα – Παρασκευή 10:00- 17:30, στο τηλ. 210 3644 441 ή με μέιλ στο [email protected], ενώ μπορεί να ενημερωθεί και από το site του συλλόγου www.kefalalgies.gr και τις σελίδες του σε facebook και twitter. Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Πυθέου 55, 11743 Νέος Κόσμος (Μετρό: Άγιος Ιωάννης).
Πηγη:http://healthmag.gr