Στάση εργασίας των υγειονομικών υπαλλήλων για τον προϋπολογισμό

Με στάση εργασίας (7-11) την Πέμπτη και συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν την αντίδρασή τους στον προϋπολογισμό του 2019, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας – πρόνοιας και στο ΕΚΑΒ.

Η διαμαρτυρία γίνεται ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού για το 2019, ο οποίος προβλέπει 4% πρωτογενές πλεόνασμα.

«Πώς βγήκαμε από τα Μνημόνια; Η Κυβέρνηση παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια διαγραφής των Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων από το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Δεν γνωρίζουμε ακόμη και τώρα πόσα Νοσοκομεία παραχωρήθηκαν αφού η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα ονόματα των 10.119 ακινήτων που παραχωρήθηκαν για εκποίηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Καταγγέλλει, παράλληλα, πως οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν καθηλωμένες στο 5%. «Το όριο δαπανών των Νοσοκομείων παραμένει καθηλωμένο στο 1,5 δις ευρώ κατ’ έτος, παρότι αυξήθηκε η ζήτηση κατά 30% στα Δημόσια Νοσοκομεία και το 60% του συνόλου του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένος και θέλει άμεση αντικατάσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν, επίσης, την έντονη δυσαρέσκειά τους για την άρνηση της κυβέρνησης να τους εντάξει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία ασφαλιστικών δικαιωμάτων δύο ταχυτήτων. Ταυτόχρονα, στηλιτεύουν την απουσία εξαγγελιών για αύξηση των πενιχρών μισθών στον κλάδο, ο οποίος απώλεσε στα χρόνια των μνημονίων πάνω από 40% των αποδοχών του.

Άλλα ζητήματα που θέτει η ΠΟΕΔΗΝ αφορούν το ωράριο εργασίας, τις ελλείψεις προσωπικού και τη διαιώνιση των λεγόμενων ελαστικών μορφών απασχόλησης.

«Τα Δημόσια Νοσοκομεία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί τα προβλήματα. Οι ασθενείς κινδυνεύουν και ταλαιπωρούνται. Οι Εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ σφίγγουν και άλλο το ζωνάρι. Με τον προϋπολογισμό που κατατίθεται, η Δημόσια Υγεία και οι εργαζόμενοι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης» καταλήγει το κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης.

 

Πηγη:https://virus.com.gr