Σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών

Επιπλέον διαθρωτικά μέτρα, διαφάνεια, δικαιοσύνη, συναίνεση αλλά και προβλεψιμότητα για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας ήταν τα βασικά συμπεράσματα του 9ου Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece” .

Όπως επεσήμανε ο κ. Δ. Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως σήμερα, δεν έχουν γίνει αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο θέμα της δίκαιης τιμολόγησης των φαρμάκων, το οποίο παραμένει ανοικτό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνέργειες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν κοινή ρίζα. Χωρίς την ευρωπαϊκή σύγκλιση  στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η ρύθμισή τους γίνεται δύσκολη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της Υγείας, ώστε να επουλωθούν οι πληγές στη δημόσια περίθαλψη, οι οποίες προκλήθηκαν παλαιότερα και κορυφώθηκαν στην περίοδο της κρίσης. Όπως ανέφερε, τη δεκαετία 2000-2010, οι φαρμακευτικές δαπάνες εκτροχιάστηκαν, λόγω κακοδιαχείρισης, συστημικής διαφθοράς και λανθασμένης τιμολόγησης, Για όλους αυτούς τους λόγους, τα επόμενα χρόνια ήταν απαραίτητο να αναταχθεί αυτή η κατάσταση μέσω μιας πολιτικής περικοπών και υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

Αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Βαλέτα, ο κ. Δ.  Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι απομένει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η υλοποίηση ορισμένων αποφάσεων καθυστερεί. Δυστυχώς, ορισμένα κράτη-μέλη αρνούνται την εμβάθυνση αυτού του διαλόγου και θέτουν εμπόδια στις αναγκαίες συγκλίσεις και ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, καθώς και μιας δίκαιης πολιτικής τιμολόγησης φαρμάκων, ώστε να περιοριστούν οι παθογένειες που παρατηρούνται στο χώρο.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουν να θέσουν ως στόχο τη χάραξη ισχυρότερων πολιτικών σύγκλησης, τη δημιουργία αποτελεσματικότερων εργαλείων χρηματοδότησης για τα εθνικά συστήματα υγείας και την έρευνα, καθώς και τη διαμόρφωση δικαιότερων πολιτικών τιμολόγησης, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήδη η Ελλάδα, κατέληξε παρουσιάζει καλύτερη εικόνα στην Ευρώπη στον τομέα αυτό σε σχέση με 4 χρόνια νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών, από Α. Ξανθό

Για σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών και ενσωμάτωση του συστήματος των DRGs στην ελληνική πραγματικότητα έκανε λόγο ο υπουργός Α. Ξανθός στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά τη διάρκεια του 9ου Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece” με τίτλο “Health in all Politics – Bridging Health & Finance Perspectives”.  Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Για πρώτη φορά καθιερώνεται ο θεσμός οικογενειακού γιατρού, ενώ νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρίσκονται σε λειτουργία. Σε λίγο καιρό, οι ασθενείς θα δέχονται τις υπηρεσίες των πρώτων ιατρών με εξειδίκευση στην ΠΦΥ στη χώρα, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Γενικότερα, τόνισε ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση, προσκαλώντας όλους τους εμπλεκομένους να καταθέσουν το σχέδιό τους για ένα σύστημα υγείας που θα είναι και βιώσιμο και με καλύτερη λειτουργία. Όπως ανέφερε, η  χώρα έχει κατορθώσει – παρά τα πολλά «τραύματα» που υπέστη – να διασφαλίσει ένα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργικό και προσβάσιμο σε όλους, βάσει του οποίου εφαρμόζεται μια πολιτική ισότιμης κάλυψης των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των ασθενών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, «η μάχη για την πρόσβαση των πολιτών στην υγεία έχει κερδηθεί».

Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε στο πλαίσιο ενός πολιτικού σχεδίου, το οποίο είχε ως προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης και αυτό αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κεκτημένο.

Αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον, επεσήμανε ότι η  τιμολόγηση και οι επιστροφές θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο Υπουργείο.  Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο Υπουργός επεσήμανε ότι ενώ η ρύθμιση αυτή θεσπίστηκε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, έγινε πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας από την Αντιπολίτευση, μέλη της οποίας προχωρούσαν σε δηλώσεις για δώρα της Κυβέρνησης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ υπογράμμισε ότι η διατήρηση αυτού του μηχανισμού θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο  καταμερισμό πόρων.

Γιώργος Γιαννόπουλος, γενικός γραμματέας Υπουργείου Υγείας

ΜΙα δίκαιη φαρμακευτική πολιτική πρέπει να παίρνει υπόψη της όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και να είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου. Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο είχε στρεβλώσεις και οδηγούσε σε στρεβλό αποτέλεσμα στο πεδίο της αποζημίωσης και όχι μόνο. Αποτελεί κοινό τόπο, ότι το όριο της δαπάνης έτσι όπως διαμορφώθηκε στα μνημονιακά χρόνια ήταν στρεβλό και ο στόχος είναι να αυξηθεί όπως συνέβη με το νοσοκομειακό φάρμακο έτσι και για το φάρμακο κοινότητας. Και αυτό αν είναι δυνατόν να γίνει ακόμη και το 2019.Ο στόχος είναι οι ισορροπημένες πολιτικές που είναι ο πιο δίκαιος χειρισμός.

Κάθε ασθενής θέλει να έχει πρόσβαση στο φάρμακο του με τη χαμηλότερη επιβάρυνση. Και μολονότι αυτό έχει καλυτερεύσει το 11% των ασθενών δεν λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας και κατ’επέκταση φάρμακο λόγω του κόστους. Από την άλλη, η φαρμακοβιομηχανία πολύ σωστά υπάρχει θεμιτή επιδίωξη της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας. Το ίδιο ισχύει και για τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Ο νέος νόμος θα επιχειρήσει να επιλύσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, ενώ σίγουρα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ηλίας Γιαννόγλου, αντιπρόεδρος του ΕΟΦ

Καμία άλλη χώρα δεν αποζημίωνε όπως εμείς 5,5 δισ. δαπάνη, που ήταν πολύ πιο πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό χώρο και ήταν αποζημίωση με δανεικά. Όλο το παιχνίδι είναι στην διαπραγμάτευση και στην αποζημίωση. Όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους, διότι αγοραστής είναι το εκάστοτε κράτος. Η αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας στο bulling που δέχτηκε η κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο τιμολόγησης από την αντιπολίτευση ήταν επιεικώς επιεικής, παρά το ότι το θέμα την έκαιγε. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν αποζημιώσεις σαν και αυτές που υπήρχαν μέχρι το 2015.

Ο.Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΣΦΕΕ

Το πρόβλημα μας είναι η ανύπαρκτη προβλεψιμότητα, δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η δαπάνη θα αυξάνεται κατά 10% όπως συνέβαινε στο παρελθόν και κατά την άποψή του ήταν και λάθος. Όμως, όπως τόνισε χρειάζονται και άλλες διαθρωτικές αλλαγές, ταχύτητα απόδοσης, όπως και μεγαλύτερος έλεγχος της συνταγογράφησης. Όπως τόνισε ένα καλό 2019 για την φαρμακοβιομηχανία θα ήταν να καταβάλλει το ίδιο clawback με αυτό του 2018 αλλά κανείς δεν γνωρίζει.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr/