Στα κάγκελα οι γιατροί με το… gate-keeping

Τη μνημονιακή δέσμευση της εφαρμογής συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στους ειδικούς γιατρους έθεσε σε εφαρμογή η Αριστοτέλους. Το γνωστό και ως “gatekeeping” είναι πλέον γεγονός, με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των γιατρών, που κάνουν λόγο για εμπόδια στη δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό, αλλά και για αιφνιδιασμό.
Η ενεργοποιήση μιας μορφής gatekeeping ήταν μάλλον αναμενόμενη. Από τη μια, αναφερόταν σαφώς και στην Έκθεση Συμμόρφωσης, που περιλαμβάνει τις κινήσεις εκείνες που η Αριστοτέλους πρέπει να “κλείσει”, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης και ενόψει της πολυδιαφημιζόμενης, από την κυβέρνηση, έξοδο από τα μνημόνια. Η έκθεση αναφερόταν ειδικότερα, στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της υποχρεωτικής εγγραφής των πολιτών και την επίτευξη ενός συστήματος ΠΦΥ με «gatekeeping».  Στην πράξη, εφεξής οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται πρώτα στον οικογενειακό τους γιατρό, προκειμένου να λάβουν σχετικό παραπεμπτικό για να επισκεφθούν, δωρεάν, τον αντίστοιχο ειδικό γιατρό.
Από την άλλη, το είχε ξεκαθαρίσει και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Στ. Βαρδαρός στη συνέντευξη τύπου, που αφορούσε στο σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ.  “Θα τεθει σε ισχύ ένα αυστηρό σύστημα παραπομπών αλλά όχι το αυστηρό σύστημα gatekeeping της Βρετανίας”, ξεκαθάρισε ο κ. Βαρδαρός. Όπως είχε υποστηρίξει τότε, μέσω αυτού του συστήματος παραπομπών θα υπάρχει, επί της ουσίας, προτεραιότητα στα ραντεβου σε όσους πολίτες πάνε μέσω του οικογενειακού γιατρού. Για τους χρόνιους ασθενείς η παραπομπή στους ειδικούς γιατρούς, μέσω του οικογενειακού γιατρου, θα γίνει άπαξ.
Τώρα, γιατί όλες οι αποφάσεις δημοσιεύονται -τρόπων τινά- εν κρυπτω, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των γιατρών και κυρίως των πολιτών, είναι αποριας άξιον..
Τα “βέλη” των γιατρών
Για τους γιατρούς, όμως, η θεσμοθέτηση συστήματος παραπομπών ενέχει κινδύνους. Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η ένωση των συμβεβλημένων ιατρών, κάνει λόγο για απόφαση που δημοσιεύθηκε αιφνιδιαστικά, παρά τη ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου, εκτιμώντας πως η εγκύκλιος θέτει “εμπόδιο στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ”.
Μάλιστα, τονίζει πως “από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας)”.
vlastarakos fotoΤην αντίθεση του δηλώνει, σαφώς, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ζητώντας την απόσυρση της απόφασης. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκος είχε εξ αρχής επισημάνει ότι ως προϋποθέσεις για την θεσμοθέτηση της Π.Φ.Υ. πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη, η αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και η ιατρική λειτουργία, μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα.
Σύμφωνα, δε, με τον κ. Βλασταράκο, συστατικά του συστήματος πρέπει να είναι ο οικογενειακός ιατρός, είτε ως δημόσιος λειτουργός, (υπηρετών στις δημόσιες δομές) ή ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ.  Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ έχει αναφερθεί στην ανάγκη ύπαρξης εθνικού σχεδιασμού για την Π.Φ.Υ. με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία Διακομματικού Οργάνου Εποπτείας της λειτουργίας της Π.Φ.Υ. θητείας 5 ετών.
Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Ανδρέα Ξανθό, για την απόφαση,  που εκτιμά καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του. Με την επιστολή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν  οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

“Με πρωτοφανή προχειρότητα το υπουργείο Υγείας ενώ  δεν έχει κατορθώσει να στελεχώσει το σύστημα με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών επιχειρεί να εφαρμόσει το gate keeping, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση του ασθενή. Μάλιστα  υπάρχει κίνδυνος  να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό”, αναφέρει ο ΙΣΑ.

Μάλιστα, όπως εξηγεί η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, “όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλήμένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο”. Εκφράζουν, δε, το φόβο ότι, παρά τις δεσμεύσεις, η αλλαγή αυτή θα έχει αρνητική επίπτωση και στους χρόνιους ασθενείς.
Κατά την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ  “καταργεί την ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή και καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος με εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα”.

«Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gatekeeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο  γίνεται ανάρπαστο  από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κεφάλαιο προς όφελος  της χώρα μας, το υπουργείο Υγείας με πρωτοφανή προχειρότητα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση . Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας», δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Πηγη:https://virus.com.gr