Στα «τυφλά» η ασφαλιστική κάλυψη για τα οπτικά είδη

Σε «αχαρτογράφητα ύδατα» εισέρχεται η κάλυψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη και γυαλιά οράσεως, καθώς ξεκινά η νέα διαδικασία για τη χορήγηση και αποζημίωσή τους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των καταστηματαρχών. Οι τελευταίοι επαναλαμβάνουν πως μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας, δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις τους για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα.

Μέχρι σήμερα, για να πάρουν γυαλιά οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, έπρεπε να προσκομίσουν ηλεκτρονική γνωμάτευση οφθαλμιάτρου σε κατάστημα οπτικών, να προκαταβάλλουν την αξία του είδους και στη συνέχεια με την απόδειξη στο χέρι να απευθυνθούν σε ελεγκτή γιατρό για τη σχετική έγκριση και αποζημίωση, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ (εφόσον το δικαιούνταν). Ωστόσο, τα χρήματα δεν πιστώνονταν απευθείας στο λογαριασμό των ασφαλισμένων αλλά καθυστερούσαν σημαντικά.

Εφεξής, η διαδικασία αυτή αποτελεί παρελθόν. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο ηλεκτρονική γνωμάτευση και βεβαίωση πληρωμής (voucher). Με αυτά τα δύο έντυπα θα απευθύνονται σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση και στη συνέχεια σε κατάστημα οπτικών για να παραλάβουν δωρεάν μέχρι του ποσού των 100 ευρώ τα οπτικά τους. Η διαδικασία σε ό,τι αφορά τα καταστήματα περιγράφεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://is.gd/IkZjTG

Θεωρητικά, το νέο αυτό μέτρο θα μειώσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους επειδή δεν είχαν δυνατότητα προκαταβολής των χρημάτων στα καταστήματα οπτικών. Καθώς, όμως, οι καταστηματάρχες έχουν απορρίψει μέσω των συλλογικών τους οργάνων τα voucher, η κάλυψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη και γυαλιά οράσεως θα γίνεται «στα τυφλά».

Πρακτικά, ο νέος τρόπος αποζημίωσης των ασφαλισμένων σηματοδοτεί την έναρξη ενός «σαφάρι» για την εξεύρεση καταστήματος που θα κάνει δεκτή τη βεβαίωση πληρωμής, με αποτέλεσμα την αύξηση της ταλαιπωρίας τους. Είναι σαφές ότι στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να εντοπίσουν κάποιο κατάστημα που θα κάνει δεκτή τη βεβαίωση πληρωμής, οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να βάλουν το «χέρι στην τσέπη» χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν από τον ΕΟΠΥΥ την αποζημίωσή τους.

Με λίγα λόγια, η εφαρμογή του μέτρου, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία των καταστηματαρχών, θέτει την ασφαλιστική κάλυψη για τα οπτικά είδη και τα γυαλιά οράσεως στον «αέρα».

Την κατανόηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ζητά με ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την έναρξη της νέας διαδικασίας, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ).

«Θα δεχόμαστε ‘’χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε μετρητά όλα τα πάγια έξοδα. Δεν θα ξέρουμε πότε θα πληρωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ. Θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος ενώ εμείς θα φορολογούμαστε για όλο το ποσό» αναφέρει, μεταξύ άλλων, αιτιολογώντας την απόφασή της. Όπως εξηγεί, περαιτέρω, ο ΕΦΚΑ οφείλει στα μέλη της ληξιπρόθεσμα από το 2011, τονίζοντας ότι σε συνθήκες παρατεταμένης λιτότητας τυχόν αποδοχή των voucher θα σημάνει μαζικά «λουκέτα» των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου.

«Αξιώνουμε: άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ προς τους συναδέλφους Οπτικούς, διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά θα προστατεύει και τις επιχειρήσεις μας. Έως να γίνει αυτό να ισχύει το παλαιό καθεστώς πληρωμής» καταλήγει η ΠΕΟΟ.

 

Πηγη:https://virus.com.gr