Στα χαρτιά μέχρι νεωτέρας τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία, παρά τη μέριμνα που ήθελαν να επιδείξουν οι πολιτικοί παράγοντες, δεδομένα ότι θα βοηθούσε στην ομαλότερη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων.

Με βάση το σχεδιασμό τα νέα ΤΕΠ θα διέθεταν οργανωμένο σύστημα διαλογής (triage) στα πρότυπα του εξωτερικού, καθώς ελήφθη υπόψη το τι ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στόχος είναι να εργάζονται ειδικευμένοι γιατροί που θα δίνουν προτεραιότητα στα πιο επείγοντα περιστατικά. Επίσης αναμένεται να ακολουθούνται και κατά γράμμα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα ώστε να μην γίνεται παράκαμψη κάποιων σημαντικών ιατρικών πράξεων.

Παρά όμως το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προαναγγείλει την πρόσληψη γιατρών που θα εργάζονταν αποκλειστικά σε αυτά τα Τμήματα των Νοσοκομείων, η γενική υποστελέχωση στα νοσοκομεία καθυστερεί το όλο εγχείρημα, αν δεν μπαίνει οριστικά στις … καλένδες.

Πρώτη προτεραιότητα δε αποτελούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) όπου ήδη έχουν αρχίσει να μεταφέρονται γιατροί από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψουν τις ανάγκες μετά την άρνηση του ιατρικού προσωπικού να συμμετάσχει στην προκήρυξη. Προσωπικό ωστόσο μεταφέρεται από τα Κέντρα Υγείας και στα κεντρικά δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αποστολή των ΤΕΠ

Αποστολή του ΤΕΠ είναι η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που προσκομίζονται με ασθενοφόρο ή προσέρχονται στο Γενικό Νοσοκομείο. Στην αντιμετώπιση αυτή περιλαμβάνονται η κλινική εξέταση του πάσχοντος ασθενούς, οι κατάλληλες κατά περίπτωση εργαστηριακές εξετάσεις, η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του οξέως προβλήματος και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Μετά από την αρχική αντιμετώπιση του οξέως προβλήματος και ανάλογα με τη φύση και τη βαρύτητα της πάθησης ο ασθενής εισάγεται στο Νοσοκομείο ή απέρχεται αφού του δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου στελεχώνεται από τους παρακάτω ιατρούς:

Ειδικευμένο ιατρό παθολογικής ειδικότητας

Ειδικευόμενο ιατρό παθολογικής ειδικότητας

Ειδικευμένο ιατρό χειρουργικής ειδικότητας

Ειδικευόμενο ιατρό χειρουργικής ειδικότητας

Σε περιπτώσεις που απαιτείται ενισχύεται από τους εφημερεύοντες ιατρούς των κλινικών του Νοσοκομείου.

 

Πηγη:http://www.healthweb.gr