Στην Αθήνα το πρώτο κατάστημα για το Διαβήτη διεθνώς

Σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, σε ένα χώρο προσβάσιμο, ανοικτό, φωτεινό λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό ένα κατάστημα που ευελπιστεί να βγάλει το Διαβήτη «από τις σκιές». Ειδικά όταν η κακή ενημέρωση και τα γραφειοκρατικά εμπόδια δυσχαιρένουν την πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη σε νέες τεχνολογίες.

Ο «άγνωστος» Διαβήτης

Το πρώτο κατάστημα για το Διαβήτη και την τεχνολογία που δίνει λύσεις στη διαχείριση του λειτουργεί πλέον από τη Medtronic στον Πύργο Αθηνών. Για τους Έλληνες εμπνευστές του και τη διεθνή ομάδα που υποστήριξε τη δημιουργία και τη λειτουργία του, το Medtronic DIABETES.SHOP μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στη λανθασμένη πληροφόρηση και τις προκαταλήψεις γύρω από το διαβήτη. Παραπληροφόρηση και δεισιδαιμονίες που βαρύνουν τα άτομα με διαβήτη ακόμη και σήμερα.

Το περιέγραψε με το χαρακτηριστικότερο τρόπο η Σοφία Τσιακάλου, μητέρα 4 παιδιών, δύο από τα οποία έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη τ.1. Μίλησε για τη σύγχυση με τον τύπο 2 Διαβήτη, για τις οικογένειες που κρύβουν την πάθηση των παιδιών τους ή ακόμη και για άτομα με διαβήτη που δεν το αναφέρουν σε φίλους και συντρόφους, για παρερμηνείες γύρω από τη διατροφή και την καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη, για παιδιά που κάνουν ινσουλίνη στις τουαλέτες του σχολείου, δασκάλους που τους ζητούν να βγουν εκτός τάξης αν χρειαστεί να μετρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ή να χρησιμοποιήσουν τις πένες ινσουλίνης, για ανθρώπους που νομίζουν ότι ο Διαβήτης κολλάει. «Για πολλά χρόνια προσπαθούσαμε να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στο διαβήτη για να βοηθήσουμε την οικογένειά μας. Συνειδητοποιήσαμε τελικά, ότι η λύση ήταν να προσπαθήσουμε να κάνουμε το αντίστροφο: να προσαρμόσουμε το διαβήτη στο δικό μας τρόπο ζωής», αναφέρει. Η ίδια δείχνει το δρόμο, δημιουργώντας βίντεο για τη χρήση νέων τεχνολογιών διαχείρισης του διαβήτη, συνταγών χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, αλλά κυρίως μεγαλώνοντας παιδιά αυτόνομα, που κατανοούν ότι με πειθαρχία και γνώση μπορούν να διαχειριστούν τη νόσο και να έχουν μια φυσιολογική καθημερινότητα.

Η νέα τεχνολογία στην Ελλάδα

Η ινσουλίνη χορηγείται στα άτομα με διαβήτη είτε μέσω σύριγγας ή «στυλό» είτε μέσω αντλιών έγχυσης. Ωστόσο, οι αντλίες οι οποίες για κάποιους ασθενείς έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικές στη ρύθμιση του σακχάρου τους, στην Ελλάδα έχουν χαμηλή διείσδυση. Το ποσοστό χρήσης υπολογίζεται στο 8% με 10% των ατομων με διαβήτη όταν στην Ευρώπη το ποσοστό είναι στο 17% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τον Alberto Andolina, Sr. Director, Marketing & Strategy, EMEA, Diabetes, ο λόγος είναι η έλλειψη γνώσης και σωστής πληροφόρησης, που δημιουργούν αμφιβολίες και φόβο, αλλά και οι δυσκολίες που συνδέονται με τις δυνατότητες του συστήματος υγείας να αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών, σημείο όπου χρειάζεται στήριξη.

Βέβαια, τα άτομα με διαβήτη έχουν να αντιμετωπίσουν και επιπρόσθετα προβλήματα, λόγω της γραφειοκρατίας και της πρακτικής που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ. «Η πραγματικότητα που βιώνουμε με τον ΕΟΠΥΥ είναι φοβερή», ανέφερε η κ. Τσιακάλου. Όπως εξήγησε, η πρόσβαση στη νέα τεχνολογία και η αποζημίωση της δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, παρότι μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τα άτομα με διαβήτη, βοηθώντας τη ρύθμιση τους και κατ’ επέκταση επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις από την αποφυγή επιπλοκών και εξόδων.

Το πρώτο «πιλοτικό» κατάστημα

Σκοπός, λοιπόν, της λειτουργίας του καταστήματος είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη και των οικείων τους στις λύσεις που παρέχει η τεχνολογία. Το Medtronic DIABETES.SHOP στοχεύει να ενθαρρύνει τη συζήτηση και την επικοινωνία γύρω από τη νόσο, επιδιώκοντας να αλλάξει τη νοοτροπία και κάποιες από τις αντιλήψεις γύρω από το διαβήτη. Επιδιώκεται να λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς για τους ασθενείς, τις οικογένειες και τους οικείους τους, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τη νόσο και να ζουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή, αλλά και σημείο αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων με διαβήτη.  Αυτός ο στόχος υπήρξε οδηγός για την επιλογή της τοποθεσίας και το σχεδιασμό του καταστήματος, όπου γίνονται κάθε εβδομάδα σεμινάρια επιμόρφωσης για διάφορα θέματα γύρω από τη διαχείριση της νόσου. Βρίσκεται στον Πύργο Αθηνών, κοντά στα περισσότερα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία, ενώ πρόκειται για σημείο που μπορούν να προσεγγίσουν και πολίτες που ζουν εκτός Αθηνών.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι πως κάθε ασθενής θα εξυπηρετείται άμεσα, ανά πάσα στιγμή χωρίς περιορισμούς. Το DIABETES.SHOP είναι εύκολα προσβάσιμο και μπορεί να υποστηρίξει όλους τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2. Μεταξύ των υπηρεσιών που θα παρέχονται στο DIABETES.SHOP θα είναι η εκπαίδευση στο λογισμικό διαχείρισης θεραπείας CareLinkTM το οποίο διευκολύνει την παρακολούθηση της ρύθμισης από το γιατρό και, κατ’ επέκταση, την επικοινωνία γιατρού – ασθενή· η παρακολούθηση εκπαιδευτικών workshops τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της ρύθμισης τους· η πρόσβαση στην ενημέρωση για τις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις της Medtronic Diabetes και η περαιτέρω εκπαίδευση», ανέφερε ο Γιάννης Γαβριατόπουλος, Diabetes Unit Manager της Medtronic Ελλάς.

«Πρόκειται για μια σπουδαία καινοτομία και ένα μεγάλο βήμα στην Ελλάδα από τη Medtronic», τόνισε χαρακτηριστικά ο Managing Director της Medtronic Ελλάς,  Δημήτρης Νίκας, σημειώνοντας πως η χώρα μας αποτελεί το πρώτο σημείο εφαρμογής αυτής της καινοτομίας παγκοσμίως. «Πιστεύουμε πως η τεχνολογία αποτελεί το μέλλον για το διαβήτη και θέλουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς περισσότερη γνώση και πρόσβαση στις θεραπείες. Αυτό ακριβώς θα συμβαίνει στο DIABETES.SHOP. Επιπλέον, πρωτοβουλίες σαν αυτή αντανακλούν τη φιλοδοξία μας να φέρουμε τις τεχνολογίες και τις θεραπείες μας πιο κοντά στο κοινό και να παρέχουμε σε όλους καλύτερη πρόσβαση στις λύσεις που προσφέρει η Medtronic», κατέληξε.

«Πολλά στελέχη μας από άλλες χώρες έχουν στρέψει το βλέμμα στο DIABETES.SHOP της Αθήνας», ανέφερε ο Rasmus Kofoed, Sr. Regional Business Director, ABGI & Nordic, Diabetes, χαρακτηρίζοντας το «εφαλτήριο» μιας προσπάθειας που θα επαναληφθεί και σε άλλες χώρες.

«Η ομάδα της Αθήνας σκέφτηκε αυτή την καινοτομία, που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, τόσο στην Ελλάδα, όπου η νέα τεχνολογία υιοθετείται με δυσκολία, όσο και εκτός Ελλάδας», σημείωσ ο κ. Andolina. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που το πρώτο στον κόσμο Diabetes Shop της Medtronic ανοίγει στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν όμορφο χώρο όπου συναντώνται η καινοτομία, η εξειδικευμένη γνώση και η ανθρώπινη προσέγγιση για να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διαβήτη τύπου 1 και 2. Κατανοούμε πόσο περιπλέκει ο διαβήτης την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και γι’ αυτό αποφασίσαμε να ανοίξουμε έναν χώρο όπου μπορούμε να μιλάμε για λύσεις που διευκολύνουν καταστάσεις και συμβάλλουν στην ανάκτηση μιας φυσιολογικής ζωής», συμπλήρωσε.

«Αντιμετωπίζουμε το DIABETES.SHOP σαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Ξεκινάμε εδώ, στην Αθήνα, με στόχο να ενισχύσουμε το brand name της Medtronic και να ισχυροποιήσουμε την ηγετική θέση της εταιρείας στην ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και λύσεων για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Το DIABETES.SHOP είναι ένα πολύ φιλόδοξο επιχειρηματικό μοντέλο που θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί σε πολλές άλλες χώρες», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κ. Kofoed.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/