Στην αναζήτηση ακόμη οι ασφαλισμένοι για έναν οικογενειακό γιατρό! Πόσοι νομοί δε διαθέτουν κανέναν

Στην αναζήτηση οικογενειακού γιατρού είναι ακόμη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς δε βρίσκουν ούτε συμβεβλημένο ιδιώτη Παθολόγο, Γενικό Γιατρό ή Παιδίατρο αλλά ούτε στις ΤΟΜΥ.

Σχεδόν επτά μήνες μετά την αιφνίδια διακοπή των συμβάσεων που είχαν με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί όπου μπορούσαν δωρεάν να τους επισκέπτονται οι ασφαλισμένοι, ακόμη να ορθοποδήσει το σύστημα.

Ολόκληροι Νομοί χωρίς οικογενειακό γιατρό.

Με βάση την επίσημη καταγραφή στον ΕΟΠΥΥ, σήμερα υπάρχουν 10 νομοί που είναι χωρίς κανέναν συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό (παθολόγο ή γενικό γιατρό), καθώς και άλλοι 10 Νομοί που διαθέτουν μόλις από έναν.

Αντίστοιχα και για τους οικογενειακούς παιδιάτρους του ΕΟΠΥΥ, αφού ακόμη υπάρχουν συνολικά 27 Νομοί που δε διαθέτουν κανέναν ιδιώτη συμβεβλημένο οικογενειακό-παιδίατρο.
Την ίδια ώρα 11 Νομοί της χώρας είναι μόλις με έναν παιδίατρο που βέβαια δεν επαρκεί για να εξετάσει τους χιλιάδες κατοίκους δωρεάν, αφού κάθε παιδίατρος μπορεί να αναλάβει μέχρι 1500 παιδιά.

Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι οι 7 στους 10 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους από τους 2000 που ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, δε δέχτηκαν τη νέα σύμβαση που τους πρότεινε το υπουργείο Υγείας με συνέπεια σήμερα να υπάρχουν μόλις 700 συμβεβλημένοι.

«Το 65% των 2.000 συμβεβλημένων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων δεν δέχθηκαν τους όρους της νέας σύμβασης του οικογενειακού ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ. Με την διακοπή των συμβάσεων των 200 επισκέψεων στις 31/07/2018, χάθηκαν 1,5 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις, που επιβάρυναν έκτοτε τις τσέπες των πολιτών» αναφέρει η Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Γι αυτό εξάλλου οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς για επισκέψεις σε γιατρούς, από το περασμένο καλοκαίρι οπότε και καταργήθηκαν οι παλαιές συμβάσεις του κλάδου με τον ΕΟΠΥΥ.

Λιγοστοί οικογενειακοί γιατροί και στις ΤΟΜΥ

Όμως εκτός από τους 700 ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς που υπηρετούν ως οικογενειακοί μέσω του ΕΟΠΥΥ, διαθέσιμοι είναι άλλοι 500 γιατροί με σύμβαση οικογενειακού ιατρού στις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ), γεγονός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των γιατρών στους 1.200.

Και πάλι όμως δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν το σύνολο των πολιτών της χώρας, αφού υπολογίζεται ότι το όριο ασφαλείας για τον πληθυσμό των 11 εκατ. κατοίκων είναι 5.000 οικογενειακοί ιατροί.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr