Στην αναμονή πάνω από 3 μήνες για μία ακτινοθεραπεία! Τι καταγγέλλουν οι ογκολογικοί ασθενείς για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Χωρίς καμία βελτίωση φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά σε εκείνα που απευθύνονται σε ογκολογικούς ασθενείς. Η απόκτηση μίας κενής θέσης για ακτινοθεραπεία, συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόσκομμα για τους πάσχοντες που θέλουν να ξεπεράσουν την ασθένεια με τις κατάλληλες θεραπείες.

Είναι ενδεικτικό με βάση τα όσα κατήγγειλε η κ. Παρασκευή Μιχαλοπούλου του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας για την κατάσταση στο ΕΣΥ, ότι οι αναμονές εξακολουθούν να είναι τεράστιες για μία ακτινοθεραπεία αφού ξεπερνούν τους τρεις μήνες.

Να σημειωθεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου οι ακτινοθεραπείες πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα σε 1,5 μήνα.

Πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα

Σύμφωνα με την κ.Μιχοπούλου, η κατάσταση θα μπορούσε να είχε ελαφρυνθεί εάν γίνονταν δύο οι βάρδιες των ειδικών γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά και με την πρόσληψη 20-25 τεχνολόγων.

Παρ αυτά φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας περιορίζεται σε εξαγγελίες περί βελτίωσης των συνθηκών στο ΕΣΥ, χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνεται στη πραγματική εικόνα. Το πρόβλημα είχε αναδείξει πρόσφατα πάλι ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας χωρίς ωστόσο να…ενοχλεί κανείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση ούτε στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας φαίνεται να είναι καλύτερη καθώς όπως μετέφερε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, στο παρελθόν τα πρώην ΠΕΔΥ διέθεταν δεκάδες γιατρούς ενώ σήμερα έχουν ερημώσει με 3-4 γιατρούς.

Είναι ενδεικτικό ότι για να εντοπίσουν οι γονείς ειδικό παιδίατρο για παιδικό διαβήτη στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να περιμένουν ακόμη και τρεις μήνες. Πιθανώς γι αυτό και οι πολίτες να έχουν γυρίσει την πλάτη στην περιβόητη ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον οικογενειακό γιατρό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα έδειξε εικόνα επιδείνωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και με τους ασθενείς να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για υπηρεσίες και φάρμακα.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr