Στην τελική ευθεία η δημιουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η διαδικασία είχε περάσει στο στάδιο των προσωπικών συνεντεύξεων, ώστε οι κ.κ. Αντωνίου (Πρόεδρος ΕΟΦ), Βατόπουλος (Κοσμήτορας ΕΣΔΥ) και Μάρκου (Πρόεδρος ΚΕΣΥ) να επιλέξουν έως 18 άτομα που θα απαρτίζουν τη λίστα με τους υποψηφίους, από τους οποίους ο Υπουργός Υγείας θα κληθεί να επιλέξει τους 11 για την Επιτροπή HTA.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής της Θετικής λίστας (η οποία τελεί υπό κατάργηση, αφού θα αντικατασταθεί από την Επιτροπή HTA)  Δ. Κούβελα, γίνεται μια πρώτη προσπάθεια αξιολόγησης όλων των προϊόντων υγεία (πέραν των φαρμάκων) από τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα έως και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Μιλώντας στο 7ο Επιστημονικό  Συνέδριο του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Κούβελας, που είναι άλλωστε και Καθηγητής Φαρμακολογίας του Α.Π.Θ., ανέφερε πως η τριμελής Επιτροπή Επιλογής θα αξιολογούσε 30 υποψηφίου, ώστε «από τα τέλη του μήνα να έχουμε μια σοβαρή αξιολογητική διαδικασία στη χώρα όσον αφορά στην αποζημίωση» 

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Θετική Λίστας μπορεί να τελεί υπό κατάργηση αλλά την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην έκδοση τροποποίησης του θετικού καταλόγου, με τα φάρμακα δηλαδή που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Μεταξύ των αλλαγών που διαπιστώθηκαν είναι και η αποζημίωση δύο φαρμάκων, μονοκλωνικών αντισωμάτων για το μεταστατικό μελάνωμα, ως 2ης γραμμής θεραπείες, σε ασθενείς με μη εξαιρέσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα με τη μετάλλαξη BRAF V600, ενώ ανάλογες κατευθύνσεις δίνονται και για φάρμακα που λαμβάνονται δια στόματος, βασιζόμενο σε αποφάσεις που φέρεται να έχει λάβει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ. Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης φέρεται να μην έχει καταλήξει για όλες τις θεραπείες για το μεταστατικό μελάνωμα, που είχαν ενταχθεί στη διαδικασία.

Τροποποιηση Θετικής Λιστας_ΦΕΚ 11/4

Πηγη:https://virus.com.gr