Στην τελική ευθεία το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας από την EBRD & το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών

Την κατασκευή ενός νέου κέντρου βιοϊατρικής έρευνας στην Αθήνα, υποστηρίζει η EBRD (η Ευρωπαϊκή τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη). Μάλιστα πρόκειται για το πρώτο έργο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα για την EBRD.

Ειδικότερα, η EBRD και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπέγραψαν συμφωνία για την προετοιμασία ενός έργου σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή ενός νέου εργαστηρίου και την ανακατασκευή ενός ήδη υπάρχοντος κτιρίου στην Αθήνα.

Ήδη χθες, τη συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανοικοδόμησης (EBRD) και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Τη συμφωνία υπέγραψαν η κυρία Sabina Dziurman,επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο και ο κ. Αντώνης Κουνάδης, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας από πλευράς Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη θητεία του οποίου έλαβε έγκριση το έργο ΣΔΙΤ.

Στόχος είναι εντός των επομένων μηνών, να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή του ιδιώτη αναδόχου του έργου ΣΔΙΤ.

Η προετοιμασία της πρότασης για την υλοποίηση του έργου έγινε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Γρηγόρη Σκαλκέα, πρώην Προέδρου της Ακαδημία Αθηνών, νυν Προέδρου και ιδρυτή του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε στενή συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα υποστηρίζει ένα έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού και διευκόλυνση διαχείρισης ενός νέου κτιρίου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής. Οι νέες εγκαταστάσεις θα στεγάσουν τις πλέον εκσυγχρονισμένες εργαστηριακές υποδομές σε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο, συνολικής επιφάνειας 20.000 m².

Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή του Λοβέρδειου κτιρίου, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Σωτηρία, προκειμένου να δημιουργηθεί μία μονάδα κλινικών μελετών πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Η EBRD θα καλύψει το κόστος της τεχνικής βοήθειας για την οργάνωση αυτού του έργου ΣΔΙΤ καθώς και το κόστος προετοιμασίας δίκαιης και διαφανούς υποβολής προσφορών για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Το ΙΙΒΕΑΑ είναι ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο βιοϊατρικών επιστημών, που εξειδικεύεται στην κατανόηση, αντιμετώπιση και πρόληψη ασθενειών, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και οι καρδιομυοπάθειες, μέσω βιοϊατρικής έρευνας. Το κέντρο ιδρύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και παρέχει σύγχρονες εγκαταστάσεις διεξαγωγής ανταγωνιστικής βιοϊατρικής έρευνας και συνεργάζεται με περισσότερους από 250 μεταδιδακτορικούς ερευνητές, τεχνικούς εργαστηρίου και διδάκτορες.

Το έργο θα καταρτιστεί στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προετοιμασίας Έργων Υποδομής (IPPF) της EBRD, ο οποίος προσφέρει βελτιωμένο μηχανισμό υποστήριξης με επίκεντρο την προετοιμασία τραπεζικών έργων. Το IPPF έχει ως στόχο να κινητοποιήσει και να καταλύσει υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα μέσω της στήριξης συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι προτεραιότητες της Τράπεζας περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ιδιωτικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα, την υποστήριξη ιδιωτικοποιήσεων, της ανάπτυξης υποδομών και της περιφερειακής ολοκλήρωσης της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 30 έργα στην Ελλάδα.

Kentro vioiatrikon

Πηγη:https://www.onmed.gr