Στη Βουλή η τροπολογία για τα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς

Στα επόμενα δύο 24ωρα «κατεβάζει» το υπουργείο Υγείας την τροπολογία που θα δίνει οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για την υποστήριξη του ΕΣΥ, προχωρώντας σε ψήφιση της στη Βουλή πιθανόν και την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον υπουργό, Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του healthpharma.gr, οι διατάξεις που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας έχουν στόχο να αυξηθούν τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς, δεδομένων των αυξημένων αναγκών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και της θωράκισης του ΕΣΥ έναντι του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Στόχος του υπουργού Υγείας είναι η ενδυνάμωση των Παθολογικών ή Πνευμονολογικών κλινικών, όπου πλέον απαιτούνται διπλάσιοι γιατροί και νοσηλευτές σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

Οι βελτιώσεις στις οικονομικές απολαβές, με επιπλέον φορολογικά κίνητρα αποτελούν προτεραιότητες του υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, προκειμένου να καταστεί το ΕΣΥ περισσότερο «ελκυστικό» αλλά και αποτελεσματικό.

Στο πλαίσιο αυτό, στους επόμενου μήνες ενεργοποιείται και η ειδοποίηση με προσωπικό SMS σε ειδικές ομάδες πολιτών για τη διενέργεια εξετάσεων στις δημόσιες δομές Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαδικασία υπολείπεται η επίλυση κάποιων τεχνικών ζητημάτων. Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι αποστολές στα τέλη Ιανουαρίου 2022, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Θάνο Πλεύρη να βρίσκεται σε διαδικασία τελευταίων διευκρινήσεων με τα αρμόδια τεχνικά τμήματα.

Πιλοτικά με δύο εξετάσεις

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι ως προς το κομμάτι της Ψηφιακής διαδικασίας» όπως επισημαίνουν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη υπογραμμίζοντας στο healthpharma.gr πως «Εξετάζουμε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα, τη δυνατότητα μαζικής αποστολής ανά γεωγραφική περιοχή, κ.α. Ξεκινάμε με δύο εξετάσεις για αρχή. Αυτή της εξέτασης Προστάτη για τους άνδρες και της Μαστογραφίας για τις γυναίκες. Στόχος είναι να τρέξουμε πιλοτικά το πρόγραμμα στα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου 2022».

Οι προληπτικές εξετάσεις δεν θα διενεργούνται με τον παραδοσιακό σημερινό τρόπο, όπως έχει διαμηνύσει και στο παρελθόν ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Η προληπτική διαδικασία, πέρα από τη βελτίωση των οικονομικών της υγείας, ωφελείται και ο ασθενής, ωφελείται και το δημόσιο. Ο τομέας της πρόληψης, αποτελεί «κομμάτι» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας.

Όλες οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί πριν την εκπνοή του 2021. Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

 

 

Πηγή: https://www.healthpharma.gr