Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές κλινικές

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως έχει μπει το νομοσχέδιο για τις προδιαγραφές λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών, χωρίς να λείπουν ενστάσεις και διαφωνίες. «Λάδι στη φωτιά» φαίνεται να ρίχνει η απόφαση της Αριστοτέλους να στείλει το σχέδιο νόμου απευθείας στη Βουλή χωρίς τη μεσολάβηση ανοικτής διαβούλευσης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Μαΐου, με στόχο να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα και έτσι να έχει υλοποιηθει ακόμη ένα προαπαιτούμενο ενόψει του Eurogroup του Ιουνίου.

Αλλά πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως ζητούμενο για την Αριστοτέλους είναι το νομοθέτημα να βρίσκεται στη Βουλή έως και το Euroworking Group. Αυτό φέρεται να είναι αρκετό για τους Θεσμούς, ώστε να δεχθούν πως το εν λόγω προαπαιτούμενο υλοποιείται. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως αύριο Τρίτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, ώστε να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας στη συζήτηση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και τεχνικών κλιμακίων και η τελική του μορφή να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Βέβαια, στην πράξη αυτό σημαίνει πως ελάχιστα θα είναι τα περιθώρια ευελιξίας και ουσιαστικών αλλαγών, εφόσον αυτό αναδειχθεί στις συζητήσεις στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το εμπόδιο θα μπορούσε να είχε αποφευχεί , φυσικά, αν είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και μεταξύ επεξεργασίας και κατάθεσης είχε μεσολαβήσει διαβούλευση, στην Ανοικτή Διακυβέρνηση.

Πέρα από τα «αγκάθια» που διαπιστώθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σχέδια της Αριστοτέλους, όπως τα είχε αναδείξει και το Virus από τα τέλη Μαρτίου, στελέχη της αγοράς καταγγέλλουν πως ακόμη και στην αρμόδια Επιτροπή η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η κουβέντα φέρεται να σταμάτησε στο άρθρο 42, ενώ βασικές αρχές και 6 με 7 σημαντικά παραρτήματα δεν συζητήθηκαν ποτέ. Η ανάγκη έκδοσης νέας νομοθεσίας για τις προδιαγραφές λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών εδράζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοιογένεια στο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζουν οι κλινικές, καθώς υπάρχουν διαφορετικά νομοθετικά σημεία αναφοράς.

«Το νομοσχέδιο είναι ένα νέο 517 αγνοώντας πλήρως το ΠΔ 235», αναφέρει η ΠΕΙΚ στη σελίδα της στο Facebook, καλώντας τον κλάδο σε επαγρύπνηση.

Στελέχη του κλάδου χαρακτηρίζουν μέσω του Virus το εν λόγω σχέδιο νόμου ως «πλήρως αντιεπενδυτικό και αντιαναπτυξιακό», καθώς αυξάνει τη γραφειοκρατεία. Προειδοποιούν, δε, πως όταν η γραφειοκρατία αυξάνεται τότε ενισχύεται και η διαφθορά.

Όπως εξηγούν, το νομοσχέδιο είναι αντιγραφή ενός παλαιότερου ΠΔ που απέτυχε στην πράξη, εστιάζει σε άδειες, έγγραφα, σφραγίδες και τη διαμόρφωση των τμημάτων και όχι στην ουσία, που είναι πως θα παρέχουν οι κλινικές υπηρεσίες στον ασθενεί με ασφάλεια, χωρίς λοιμώξεις.

Συμψηφισμοί

Έκτακτη συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, ενώ αναμένεται να καταθέσουν και τις παρατηρήσεις τους για το Εγχειρίδιο ελέγχου και εκκαθάρισης υποβολών για τις κλειστές νοσηλείες, εγχειρίδιο που συνδέεται και με τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, η έκτακτη συνάντηση αφορά κυρίως το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους συμψηφισμούς. Η διαδικασία έχει μπλοκάρει και μαζί με αυτή και πληρωμές για κάποιες κλινικές, λόγω αναντιστοιχίας μεταξύ των φυσικών αρχείων και των ψηφιακών δεδομένων του ΕΟΠΥΥ.

Στόχος της συνάντησης είναι να βρεθεί μια λύση για την ασυμφωνία, που αφορά στους συμψηφισμούς της περιόδου 2012-2015. Αν, όντως, βρεθεί η λύση τότε μέσα στην εβδομάδα οι κλινικές θα κληθούν στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ για να κλείσουν τη συμφωνία και να ξεμπλοκαριστούν οι πληρωμές.

 

Πηγη:https://virus.com.gr