Στη Βρετανία μαζεύουν υπογραφές για νέα θεραπεία της σκλήρυνσης

Η MS Society της Βρετανίας, δηλαδή, επιστημονική εταιρεία για την πολλαπλή σκλήρυνση, ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, με στόχο να πιέσει την κυβέρνηση και τη Roche για να υπάρξει συμφωνία για την αποζημίωση του φαρμάκου Ocrevus.

Το Ocrevus (ocrelizumab) είναι το πρώτο φάρμακο, που έχει λάβει άδεια για την πιο βαριά μορφή της νόσου, την πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση(PPMS). Όμως, στη Βρετανία, το National Institute of Clinical Excelence (NICE) απέρριψε την κάλυψη του φαρμάκου με το σκεπτικό ότι το φάρμακο είναι υπερβολικά ακριβό για το όφελος που προσφέρει.

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με Ocrevus οδήγησε σε μείωση κατά 24% του κινδύνου εξέλιξης της αναπηρίας σε 12 εβδομάδες, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με την MS Society, η θεραπεία θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάγκη για αναπηρικό καροτσάκι κατά 7 χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το NICE, ενώ τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πράγματι δείχνουν ότι το φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει την επιδείνωση της αναπηρίας σε άτομα με PPMS, το μέγεθος και η διάρκεια αυτής της επίδρασης είναι αβέβαιη.

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει πάνω από 100.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1 στα 8 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας διαγιγνώσκεται με την πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (PPMS). Αυτό σημαίνει ότι περίπου 625 άτομα κάθε χρόνο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με το Ocrevus.

H MS Society καλεί κυβέρνηση, το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) και Roche να καταλήξουν σε συμφωνία, έτσι ώστε η θεραπεία να δοθεί άμεσα σε όλους όσοι μπορούν να επωφεληθούν.

Το Ocrevus είναι ένα πρώτο εξειδικευμένο μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει επιλεκτικά CD20-θετικά Β κύτταρα. Αυτά είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ανοσοκυττάρων, τα οποία πιστεύεται ότι αποτελούν βασικό παράγοντα της βλάβης της μυελίνης και των νευρικών κυττάρων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο.

Το φάρμακο εγκρίθηκε στην Ε.Ε. τον Ιανουάριο για την υποτροπιάζουσα μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας (RMS) και την πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου (PPMS). Η τελευταία χαρακτηρίζεται από συνεχόμενη επιδείνωση, χωρίς διακριτές υποτροπές ή περιόδους ύφεσης και προσβάλει περίπου το 15% των ασθενών.

 

Πηγη:https://virus.com.gr