Στον αέρα ακόμη οι εξετάσεις ειδικότητας με το νέο σύστημα! Τι ζήτησαν οι γιατροί και τι απάντησε ο υπουργός Υγείας

Στον αέρα φαίνεται ότι είναι ακόμη οι νέοι γιατροί που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις για ειδικότητα με το νέο σύστημα καθώς οι πιέσεις στο υπουργείο Υγείας συνεχίζονται από τους συνδικαλιστές γιατρούς για αλλαγή βασικών παραμέτρων των εξετάσεων.

Σε συνάντηση που είχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τον υπουργό Υγείας ετέθη και πάλι το θέμα, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ ο υπουργός φάνηκε να ξανασυζητά το θέμα των εξετάσεων παρότι οριστικά και θεσμικά δεν έχει αποσύρει ακόμη τη ρύθμιση που προβλέπει βαθμό στις εξετάσεις για την ειδικότητα.

Εξάλλου μετά από τις πιέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των γιατρών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έδωσε μία παράταση για την εφαρμογή του μέτρου της βαθμολόγησης στις εξετάσεις για την ειδικότητα, χωρίς όμως να αποσύρει πλήρως τη σχετική ρύθμιση.

Γι αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την άμεση αλλαγή των ρυθμίσεων.

Βαθμολόγηση των εξεταστικών κέντρων

Πάντως ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση που είχε με τους νοσοκομειακούς γιατρούς δεν δεσμεύτηκε για την απόσυρση των ρυθμίσεων του νέου συστήματος, αλλά έκανε λόγο για βαθμολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων.

Σύμφωνα με τη Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ): «Στην επείγουσα ανάγκη για ουσιαστική εκπαίδευση, που η έλλειψή της είναι ένας από τους λόγους του brain-drain, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι θα εκδοθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των επιτροπών ειδικότητας, οι οποίες θα βαθμολογούν τα αποδυναμωμένα από χρόνια εκπαιδευτικά κέντρα.

Επίσης, ζητήσαμε την αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων για τον επόμενο χρόνο διότι δεν έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα εκπαίδευσης, όπου μας απάντησε ότι θα το σκεφτεί και θα μας πει».
Να σημειωθεί πως με βάση τις αλλαγές, οι εξετάσεις για την ειδικότητα θα πραγματοποιούνται πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο και μόνο στη Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 

Πηγή:https://www.healthreport.gr/