«Στον πάγο» το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV

Σημείο αναφοράς στον αγώνα κατά του HIV και του AIDS στη χώρα μας αποτέλεσε η δημιουργία του Check Point, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Θετικής Φωνής με το AIDS Healthcare Foundation (AHF).

Το AHF αποτελεί το μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικός οργανισμός παροχής δωρεάν υπηρεσιών παγκοσμίως. Το 2017 παρείχε υπηρεσίες ελέγχου για τον ιό HIV σε πάνω από 4,2 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και διέθεσε δωρεάν  πάνω από 40 εκατ. προφυλακτικά. Μέσω του AHF διεξήχθησαν 1 εκατομμύριο rapid test στην Ευρώπη.

Το AHF συμπλήρωσε 5 έτη παρουσίας και στη χώρα μας, με σημαντική δράση κατά του ιού. Μάλιστα, η συνολική επένδυση του Ιδρύματος στο πρόγραμμα rapid test που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του Check Point σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή ανήλθε στο 1.227.061  ευρώ. Η συνεισφορά αυτού του μοντέλου ταχείας εξέτασης είναι εμφανής στο ποσοστό των διαγνώσεων που προήλθαν από το rapid test. Ειδικότερα, το 2017 έως και τον Οκτώβριο, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το 31% των νέων λοιμώξεων κατεγράφη στο πλαίσιο του Checkpoint. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με αφορμή την 5ετή παρουσία του AHF στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 29% το 2016, 35% το 2015 και 19% το 2014.

Αυτά τα 5 χρόνια διεξήχθησαν 58 χιλιάδες εξετάσεις για τον ιό, σχεδόν 900 άνθρωποι έμαθαν ότι έχουν προσβληθεί, ενώ στο 95% όσων διαγνώσθηκαν με τον ιό χορηγήθηκε άμεση περίθαλψη.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Checkpoint, Σοφοκλής Χάνος, η κρίση δημιούργησε ένα ουσιαστικό κενό. Δομές, όπου θα μπορούσε κάποιος να αναζητήσει διάγνωση, έκλεισαν, σε κάποιες εισήχθη αντίτιμο, ενώ υπήρξαν πολλαπλές αναφορές για άσχημες συμπεριφορές από προσωπικό σε δημόσιες δομές, που αποτέλεσαν τροχοπέδη στη διάγνωση. Το ποσοστό όσων δεν γνωρίζουν το στάτους τους (αν είναι θετικοί ή αρνητικοί στο ιό) υπολογίζεται σε 51%.

Στα 5 έτη λειτουργίας διεξήχθησαν πάνω από 56 χιλιάδες test, με αυξανόμενο ρυθμό ανά έτος, 857 εξ αυτών είχαν αντιδρώντα αποτελέσματα και από αυτά τα 646 θετικά αφορούν σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Διαπιστώνεται, λοιπόν, 76% επικεντρωμένης επιδημίας στην ομάδα αυτή.

Το 2012 ιδρύθηκε το Checkpoint στην Αθήνα και μετά από 1,5 έτος στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί βέβαια ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της Θετικής Φωνής, αλλά μόλις ένα μέρος, αφού ο φορέας έχει έντονο έργο στο δρόμο, ενισχύοντας φορείς του HIV, προσεγγίζοντας ευαίσθητες ομάδες και διανέμοντας 4,5 εκατ. προφυλακτικά, όπως εξήγησε ο επικεφαλής Επικοινωνίας και Υπεύθυνος Advocacy, Γιώργος Τσιακαλάκης. Επιπλέον, πρόσφατα εγκαινιάστηκε το νέο πρόγραμμα δωρεάν γρήγορης και ανώνυμης εξέτασης σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης.

Παράλληλα ο φορέας υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενώ συμμετέχει στη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης κατά του HIV.

Η ανάγκη για διαμόρφωση ενός νέου, επίκαιρου σχεδίου αποτελεί αίτημα όλων των εμπλεκόμενων στη μάχη κατά του ιού. Στα τέλη του Ιανουαρίου ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος υπέγραψε απόφαση για τη δημιουργία της Ομάδας Εργασίας που θα συντάξει το σχέδιο. Η Ομάδα συνεδρίασε μια φορά αλλά οι επικαιρότητα έμελλε να δημιουργήσει εμπόδια. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο Συντονιστικής της Ομάδας, Γ. Κυριόπουλος παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους ευθιξίας. Μέχρι να αποφασιστεί ποιος θα τον αντικαταστήσει, αν θα επιλεγεί κάποιος από την Ομάδα ή αν θα υπάρξει κάποιος που θα προστεθεί, οι εργασίες δεν μπορούν να συνεχιστούν.

 

Πηγη:https://virus.com.gr