Στον «πάγο» το voucher στην Ειδική Αγωγή

Περισσότερες δυσκολίες από τις αναμενόμενες συναντά η προσπάθεια της Αριστοτέλους για την αλλαγή του συστήματος χορήγησης και αποζημίωσης των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την «κατάρρευση» του πολύμηνου διαλόγου για τη συμβασιοποίηση των θεραπευτών Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλπ.) με τον ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ενεργοποιήσει ένα εναλλακτικό σενάριο για την κάλυψη των ασφαλισμένων του Οργανισμού. Σύμφωνα με αυτό, οι δικαιούχοι θα κάνουν δωρεάν χρήση των εν λόγω υπηρεσιών με ειδικό κουπόνι (voucher) που θα προμηθεύονται μαζί με τη γνωμάτευση και το οποίο οι θεραπευτές θα υποβάλλουν στη συνέχεια στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πληρωθούν.

Και αυτή η πρόταση, όμως, απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους του κλάδου. Οι τελευταίοι «βλέπουν» το voucher ως ένα χαρτί δίχως πραγματικό αντίκρισμα ως προς το χρόνο και το ποσό της αποζημίωσής τους, αφού  θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «κούρεμα» με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback). Ο λόγος είναι ότι φέτος για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή είναι κλειστός, ενώ μειώθηκε κατά 30% χωρίς να έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τον κλάδο ανάγκασε την πολιτική ηγεσία να προβεί σε παράταση του χρόνου εφαρμογής του νέου συστήματος για την 1η Οκτωβρίου. Καθώς, όμως, σύσσωμες οι ειδικότητες των θεραπευτών Ειδικής Αγωγής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εναντίον της υπουργικής απόφασης που επιβάλλει την αμοιβή τους με voucher, η Αριστοτέλους υποχρεώθηκε σε νέα υπαναχώρηση ανακοινώνοντας μία ακόμη παράταση. Έτσι, η εκτέλεση και υποβολή των δικαιολογητικών δαπάνης για τις έως σήμερα εκδοθείσες χειρόγραφες γνωματεύσεις με την υφιστάμενη διαδικασία, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν ήδη κατατεθεί, οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής υποστηρίζουν πως το νέο σύστημα για την αποζημίωσή τους είναι αντισυνταγματικό καθώς θίγει, μεταξύ άλλων, την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και οικονομικής ελευθερίας αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Πέραν των προφανών δυσμενέστατων συνεπειών στο θεραπευτικό έργο, η υπουργική απόφαση ουσιαστικά εξομοιώνει τους ιδιώτες μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ θεραπευτές, με άλλους συμβεβλημένους παρόχους» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην προσφυγή τους. Όπως εξηγούν, ουσιαστικά η υπουργική απόφαση επιβάλλει στους θεραπευτές την αμοιβή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο δεν έχουν και ούτε θέλουν να έχουν απολύτως καμία σχέση.

«Χωρίς καμία  ουσιαστική προεργασία και με τρόπο αιφνιδιαστικό το Υπουργείο Υγείας προκαλεί χάος στην Ειδική Αγωγή. Επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο θεραπευτικό έργο και βυθίζει στην αβεβαιότητα για το μέλλον χιλιάδες παιδιά, γονείς και  θεραπευτές» δηλώνει η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.

«Ξεκαθαρίζουμε με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον, να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ, όσα τεχνάσματα κι αν απεργαστεί το Υπουργείο Υγείας. Η επίταξη ιδιωτών θεραπευτών που επιχειρείται εμμέσως θα πέσει στο κενό», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Μπούρος.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/