Στο έλεος του θεού τα δημόσια νοσοκομεία του Αιγαίου! Χωρίς γιατρούς και χειρουργεία

Σε νέες σοβαρές καταγγελίες για έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ( ΠΟΕΔΗΝ).

Η περίπτωση του νοσοκομείου στη Λήμνο είναι ενδεικτική της δεινής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι πήρε εντολή ο ένας και μοναδικός αναισθησιολόγος (επικουρικός μάλιστα) να βρίσκεται συνεχώς στο Νοσοκομείο χωρίς ρεπό και άδειες! Μετά από αυτή την εξέλιξη ο γιατρός απέστειλε επιστολή στη Διοικήτρια του Νοσοκομείου ότι η λειτουργία του χειρουργικού τομέα είναι επισφαλής.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Λήμνου: “Εδώ και πολύ καιρό ζητούμε με επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσλήψεις γιατρών για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Αντί αυτού με τις εξαντλητικές πρακτικές φτάνουμε να έχουμε κίνητρα αποχώρησης και των λίγων που υπάρχουν. Πάνω από όλα όμως προέχει η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών για την αντιμετώπιση τους. Οι μεθοδεύσεις που ακολουθεί η διοίκηση βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

Χωρίς τέλος οι ελλείψεις

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία των Κυκλάδων, του Βορείου Αιγαίου καθώς  πολλά έχουν σταματήσει την Δευτεροβάθμια λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εργαζομένων στο ΕΣΥ σταμάτησαν χειρουργεία, δεν γίνονται καν φυσιολογικοί τοκετοί (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη). Στη Λήμνο έγιναν όλο και όλο τον τελευταίο χρόνο 5 τοκετοί. Όλα τα περιστατικά διακομίζονται στο Νοσοκομείο της Σύρου ή σε άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης.

Η βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο, λειτουργεί μόνο τις μισές ημέρες το μήνα με κατάλληλο ελικόπτερο που μπορεί να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των μικρών νησιών των Κυκλάδων.

Όμως οι τραγικές ελλείψεις δεν έχουν τέλος καθώς στις Κυκλάδες δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στο Νοσοκομείο Σύρου τώρα κατασκευάζονται τέσσερις ΜΑΦ που η λειτουργία τους κρίνεται αβέβαιη λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια στιγμή υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, διασωληνωμένοι ασθενείς που διακομίζονται από νησιά νοσηλεύονται στην Μονάδα Εμφραγμάτων 4 κλινών!!!

Στο Νοσοκομείο της Σύρου, λειτουργεί Παιδιατρική Κλινική με δύο Νοσηλεύτριες και την Προϊσταμένη.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr