Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η 5η σύνοδος υπουργών Υγείας για τη Διακήρυξη της Βαλέτας – Η ατζέντα

Μέσω της συνόδου, το ελληνικό υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διασφαλίσει συμμαχίες με τα ευρωπαϊκά κράτη στη διάθεση ακριβών φαρμάκων σε χαμηλές τιμές.

Στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη η 5η Συνάντηση υπουργών Διακήρυξης της Βαλέτας (5th Valletta Ministerial Meeting – Valletta Declaration).

Μέσω της συνόδου, το ελληνικό υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διασφαλίσει συμμαχίες με τα ευρωπαϊκά κράτη στη διάθεση ακριβών φαρμάκων σε χαμηλές τιμές.

Προωθείται συλλογική διαπραγμάτευση με τις εταιρείες σε μία σειρά από ακριβά φάρμακα, πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Πρόκειται για ογκολογικά, “ορφανά” φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες, που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει και δεν έχουν τιμολογηθεί σε εθνικό επίπεδο.

Η σύνοδος αποτελεί πρωτοβουλία χωρών του ευρωπαϊκού “νότου” και συμμετέχουν σήμερα εννέα χώρες.

Οι έξι χώρες που μετείχαν αρχικά (από τον Μάιο του 2017) ήταν οι: Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Ακολούθησαν η Ιρλανδία και η Ρουμανία. Κατά την τελευταία σύνοδο, προστέθηκε και ένα νέο μέλος, η Σλοβενία, ενώ η Κροατία υπέγραψε σύμφωνο να μετάσχει ως “παρατηρητής”.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος, για πρώτη φορά, από τη Γαλλία να παρακολουθήσει τις εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής.

Κόστος

Για τις ανάγκες της συνόδου, το υπουργείο Υγείας έχει κλείσει το εστιατόριο και το VIP & Donorς Lounge στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το κόστος της μίσθωσης ανέρχεται σε 5.952 ευρώ με ΦΠΑ, ο οποίος θα βαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό του υπουργείου.

Επιπλέον 496 ευρώ θα διατεθούν για την ιδιωτική περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου της Ακρόπολης με φροντιστή – αρχαιολόγο.

 

Πηγη:http://www.iatronet.gr