«Στο κόκκινο» η υπέρβαση και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη

Πηγή ανησυχίας παραμένει για τις φαρμακευτικές εταιρίες η ανεπαρκής φαρμακευτική δαπάνη. Νέο «χαστούκι» ήρθε από το νοσοκομειακό φάρμακο, στο οποίο το clawback άγγιξε το 47%!

Την ανεξέλεγκτη πορεία του clawback και του rebate ανέδειξε και μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου του ΣΦΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 εκτιμάται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καταβάλλουν 560 εκατ. ευρώ σε clawback και 430 εκατ. ευρώ σε rebate.

Η εξωνοσοκομειακή δαπάνη μπορεί να αποτελεί και τη μεγαλύτερη πληγή, αλλά το πρόβλημα αρχίζει να διογκώνεται και στο νοσοκομειακό φάρμακο. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το νοσοκομειακό φάρμακο, τα 1Α φάρμακα, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού. Τα μηνύματα για το 1ο δίμηνο του 2019 είναι αρνητικά.

Τα πράγματα επιδεινώνονται και στη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η δαπάνη για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ανέρχεται στα 122.800.000 εκατ. ευρώ, σε έναν προϋπολογισμό 83.320.000 εκατ. ευρώ, για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2019. Εν ολίγοις, η υπέρβαση υπολογίζεται στα 39.480.000 ευρών,  το 47% του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, η δαπάνη για το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, η οποία ορίζεται μεμονωμένα, το δίμηνο ανήλθε στα 3,7 εκατ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός ορίζεται στα 2,16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, καταγράφηκε υπέρβαση 1,54 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 71% του προϋπολογισμού, στην οποία αν προστεθεί και το rebate, το οποίο οι πληροφορίες τοποθετούν στο 13,3%, τότε η συνολική επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες εκτινάσσεται στο 84,3%.

Στελέχη της αγοράς εκφράζουν στο Virus τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της δαπάνης, εξαιτίας της οποιας στην πράξη προμηθεύουν σχεδόν δωρεάν τα φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στην περίπτωση του «Παπαγεωργίου», καλούνται να πληρώσουν και επιπλέον χρήματα!

Εν τω μεταξύ, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και ο ΕΟΦ αναμένουν την Υπουργική Απόφαση για την Τιμολόγηση, η οποία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το πιθανότερο είναι η πράξη να δημοσιευθεί τη Μ. Πέμπτη.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/