Στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχέδια Π.Δ. για την ένταξη του «νοσοκομείου» και του «ψυχιατρείου» των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαϊου το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν για προληπτικό έλεγχο δυο σχέδια Προεδρικού Διατάγματος που αφορούν την ένταξη του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), καθώς και τη μετονομασία τους.

Ειδικότερα, το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, μετονομάζεται σε «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» και το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού μετονομάζεται σε «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού», ενώ και τα δύο εντάσσονται στο ΕΣΥ.

Με ένα από τα δύο επίμαχα Π.Δ. η «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική /Τομέας Ψυχικής Υγείας) και αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες θεραπευτικές υπηρεσίες του.

Αναλυτικότερα, το νοσοκομείο «Αττικόν» αναλαμβάνει πλήρως το επιστημονικό και θεραπευτικό έργο της Ψυχιατρικής Μονάδας Κρατουμένων Κορυδαλλού, το οποίο είναι δυναμικότητας 200 κλινών (180 ανδρών, 10 νεαρών ατόμων και 10 γυναικών).

Επίσης, το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος του ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού, την κάλυψη του ιατρικού, υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί την ευθύνη για τη διοίκηση, την ασφάλεια κ.λπ. του καταστήματος.

Το ψυχιατρείο θα λειτουργεί σε επίπεδο διεύθυνσης, με 3 τμήματα και 5 υπομονάδες (αυξημένης φροντίδας, βραχείας-μέσης νοσηλείας, μακράς νοσηλείας, μεταθεραπευτικής παρακολούθησης, κ.λπ.), ενώ διατηρούνται οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις.

Παράλληλα, δημιουργούνται ειδικά τμήματα για γυναίκες και νεαρούς κρατουμένους καθώς και παρατηρητήριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζόμενων ατόμων.

Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού

Σύμφωνα με το δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι δυναμικότητας 100 κρατουμένων (50 κλίνες για βραχεία νοσηλεία και 50 για ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία χρονίων πασχόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους).

Το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα συνδέεται επιστημονικά με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ‘Αγιος Παντελεήμων (Πειραιάς) το οποίο θα έχει την ευθύνη νοσηλείας των ασθενών και εκεί θα γίνονται οι παρακλινικοί έλεγχοι.

Στις περιπτώσεις που δεν εφημερεύει το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ‘Αγιος Παντελεήμων, τα έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται για την αντιμετώπιση ή τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία Αττικόν, Θριάσιο, Τζάνειο, Μεταξά, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Σωτηρία, εφόσον αυτά εφημερεύουν, αλλά μπορεί, σε ειδικές περιπτώσεις, να παραπέμπονται και στα ιατρεία νοσοκομείων της Αττικής.

Τέλος, υπεύθυνος για την επιστημονική λειτουργία του Ειδικού Κέντρου Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι γιατρός του ΕΣΥ.

 

Πηγη:http://www.healthview.gr