Συγγενείς καρδιοπάθειες στην Ελλάδα. Τα προβλήματα και οι υπερβολές

Ενόψει του 52ου ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών, που ξεκινά αύριο τις εργασίες του στην Αθήνα, οι ειδικοί μίλησαν σε συνέντευξη τύπου για το πρόβλημα, αλλά και για το τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία, προκειμένου να επιλυθούν κάποια καίρια ζητήματα και να σώζονται περισσότερες ζωές.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες και από αυτά το 50% θα χρειαστεί να χειρουργηθεί. Στην Ελλάδα έχουμε συνολικά 50.000 ασθενείς με εκ γενετής συγγενείς καρδιοπάθειες. Από αυτούς το 25% είναι παιδιά και νεαροί ενήλικες κάτω των 25 ετών.

Τα τέσσερα μεγάλα καρδιοχειρουργικά κέντρα, στα οποία τα παιδιά αυτά μπορούν να χειρουργηθούν είναι το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το «Ιασώ» Παίδων και το Παίδων «Μητέρα»».

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας εργάζονται 50 παιδοκαρδιολόγοι και 15 παιδοκαρδιοχειρουργοί – αριθμοί που, μπορεί να φαίνονται μικροί, αλλά με καλύτερη οργάνωση, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, μπορούν να χειρουργούν τα περίπου 400 με 500 περιστατικά τον χρόνο.

Βέβαια η ειδικότητα της παιδοκαρδιολογίας δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμη στη χώρα μας – κατ’ επέκταση ούτε της παιδοκαρδιοχειρουργικής – κάτι που η Πολιτεία θα πρέπει να κάνει άμεσα.

Όπως είπαν οι ομιλητές, χρειάζεται επιπλέον να ενισχυθούν οι δομές, που προσφέρουν υπηρεσίες στα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ πρότειναν να δημιουργηθεί κέντρο αντιμετώπισης ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες. Πρόκειται για άρρωστα παιδιά που, πλέον, επιζούν και γίνονται ενήλικες, οι οποίοι πιθανά να χρειαστεί να χειρουργηθούν εκ νέου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε η νόσος λειτουργούσε επί χρόνια “υπογείως”, είτε, απλά, εκδηλώθηκε στην ενήλικη ζωή.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στο θέμα των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ (τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες νοσηλεύονται σε άλλου τύπου ΜΕΘ, όχι στις “κλασσικές”), αλλά και σε άλλες ελλείψεις (π.χ. προσωπικού, ήτοι σε αναισθησιολόγους, νοσηλευτές), που δυσκολεύουν τους παιδοκαρδιοχειρουργούς να κάνουν τις σωτήριες επεμβάσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι το προσωπικό στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό και σχεδόν τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από εκείνα άλλων χωρών. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι περιστατικά, που κάποτε χειρουργούνταν σε κέντρα του εξωτερικού, αντιμετωπίζονται επιτυχώς στην πατρίδα…

Προαθλητικός έλεγχος, αυτή η μάστιγα
Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι ο προγεννητικός έλεγχος δεν είναι καθολικός, δεν βρίσκει όλες τις παθήσεις, ενώ, κάποιες φορές, το πρόβλημα μπορεί να μην εξαρχής σοβαρό και να εκδηλωθεί αργότερα στη ζωή.

Σε ερώτηση του Healthmag για τη σημασία του προαθλητικού ελέγχου στα παιδιά, δεδομένων των αιφνιδίων θανάτων σε νεαρούς αθλητές, οι παιδοκαρδιοχειρουργοί είπαν ότι ο αιφνίδιος θάνατος στα γήπεδα συνήθως οφείλεται σε δύο αίτια: Είτε σε μυοκαρδιοπάθεια, είτε σε μια ανωμαλία στην έκφυση των στεφανιαίων αρτηριών, που θα φαινόταν σε υπερηχογραφικό έλεγχο καρδιάς.

Δεν παρέλειψαν να τονίσουν, πάντως, ότι και σε αυτόν τον τομέα είμαστε η χώρα της υπερβολής και ότι δεν είναι δυνατόν να εξετάζονται τόσο εξονυχιστικά όλα τα παιδιά στην ηλικία των 6 χρόνων για τον εντοπισμό τυχόν προβλήματος στη λειτουργία της καρδιάς.

“Αν ένα παιδί κουράζεται εύκολα, αν λιποθυμά, τότε, ναι, χρειάζεται να το υποβάλουμε σε πλήρη έλεγχο. Αλλά, αν δεν έχει βγει κάποιο πρόβλημα ως τα 5 του χρόνια, τότε, αν προκύψει κάτι, δεν θα είναι τόσο σοβαρό”, καθησύχασαν τους γονείς οι ειδικοί.

Και κατέληξαν: “Καμιά φορά μια αγκωνιά στο στήθος μπορεί να προκαλέσει ανακοπή και ο αθλητής να μην ανανήψει με τίποτα… Πολύ σημαντική είναι η σωστή κλινική εξέταση από τον παιδίατρο και μαζί η μέτρηση της πίεσης, που μπορεί να αποκαλύψει στένωση. Μαζί κι ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, αν χρειαζεται”.

Στιγμές Πολιτισμού
Οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού ετοίμασαν, με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου και με χορωδία του σχολείου “Εκπαιδευτική Αναγέννηση”, τρεις διαφορετικές παρουσίες στο συνέδριο:

.Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου, αύριο το απόγευμα, μετά τις προσφωνήσεις, θα συμμετέχει η παιδική χορωδία για 15 λεπτά.
.Στην έναρξη του επίσημου δείπνου το βράδυ της Παρασκευής 11/5, θα συμμετέχει ο συνεργάτης του Φεστιβάλ Μολύβου, σπουδαίος σαξοφωνίστας Θόδωρος Κερκέζος για 15 λεπτά.
.Ειδική έντυπη έκδοση (στα αγγλικά) με πληροφορίες για την Καρδιά του Παιδιού και για όλους όσοι συμμετέχουν στις στιγμές πολιτισμού θα προσφερθεί σε όλους τους συνέδρους – πάνω από 1000 άτομα από όλες τις γωνιές του κόσμου.

 

Πηγη:http://healthmag.gr