Συμφωνία Ε.Ε.-Moderna για 160 εκατ. δόσεις εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια έως 160 εκατομμυρίων δόσεων του υποψηφίου εμβολίου COVID-19, δήλωσε πριν λίγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Η συμφωνία θα εγκριθεί επισήμως από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.

Η Moderna έχει έρθει σε συμφωνία και με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια 5 εκατ. δόσεων. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και το εμβόλιο λάβει έγκριση, τότε οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες γύρω στην άνοιξη.

Το εμβόλιο της Moderna βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία εμβολίων (mRNA), όπως και αυτό της Pfizer. Τα πρώτα δεδομένα που αφορούν την αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων είναι πολύ θετικά καθώς φαίνεται ότι είναι απολεσματικά σε ποσοστό 90-95%.

Συνολικά, η Ε.Ε. έχει κάνει συμφωνίες για 6 υποψήφια εμβόλια και έχει εξασφαλίσει περίπου 1,2 δις δόσεις εμβολίων, εφόσον φυσικά αυτά εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Να σημειωθεί ότι για τα περισσότερα εμβόλια θα απαιτούνται 2 δόσεις για τον εμβολιασμό. Τα εμβόλια αυτά έχουν αναπτυχθεί από τις εξής εταιρείες:

  1. AstraZeneca/πανεπιστήμιο Οξφόρδης
  2. Pfizer/BioNTech
  3. Moderna
  4. Sanofi/GSK
  5. Janssen
  6. CureVac

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/