Συνάντηση Αριστοτέλους-Φαρμακοβιοχανίας για τα ιατρικά συνέδρια

Ραντεβού θα έχουν σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας και στελέχη των τριών φορέων εκπροσώπησης της φαρμακοβιομηχανίας. Αντικείμενο η αλλαγή του καθεστώτος στα ιατρικά συνέδρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο Ανδρέας Ξανθός κάλεσε ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF σήμερα στις 12 στο γραφείο του για να τους ενημέρωσει γύρω από τις αλλαγές που προωθούνται στο πεδίο των ιατρικών συνεδρίων. Χωρίς, όμως, άλλη διευκρίνιση, αφήνοντας μόνο περιθώριο για σενάρια και προβληματισμό.

Θυμίζουμε ότι η Αριστοτέλους ετοιμάζει εδώ και περίπου 1 χρόνο νομοσχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας, αγγίζοντας πιθανόν και τις σχέσεις των φαρμακευτικών εταιριών με τους γιατρούς και τις ιατρικές εταιρίες.

Το Φεβρουάριο από τη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός είχε μιλήσει για ενίσχυση της διαφάνειας στη σχέση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών και γιατρών, καθώς το σχέδιο νόμου θα μεταφέρει την ευθύνη της έγκρισης των συνεδρίων από τον ΕΟΦ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Επιπλέον, η ποιότητα των ιατρικών συνεδρίων θα αξιολογείται με τη συνεργασία των  45 ιατρικών εταιρειών κορμού, αποκλείοντας την άμεση πρόσβαση στις περίπου 1.300 επιστημονικές εταιρείες.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές είχαν προκαλέσει την αντίδραση τόσο των γιατρών και των επιμέρους επιστημονικών εταιριών, που έκαναν λόγο για απώλειας αυτονομίας, αλλά του ΣΦΕΕ, ο οποίος είχε εκφράσει την ανησυχία του, απορρίπτοντας τη δαιμονοποίηση της συμβολής του κλάδου στην εκπαίδευση των επιστημόνων.

Οι σχέσεις του κλάδου με τους επαγγελματίες υγείας είναι αυστηρά ρυθμισμένες, συνέδρια και συνέδρια περνούν από την έγκριση του ΕΟΦ, ενώ οι εταιρίες του ΣΦΕΕ υπόκεινται και στον έλεγχο που προκύπτει από τον Κώδικα Δεοντολογίας, που συνεχώς επικαιροποιείται. Μόνο, φυσικά που η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευθεί καταλλήλως τις δυνατότητες που παρέχει ο Κώδικας.

Τι μπορεί, λοιπόν, να ανακοινώσει σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας; Αν ακολουθήσουμε τη λογική της ανάδειξης σε κεντρικό όργανο το ΚΕΣΥ, κάποιοι εκτιμούν ότι ο Υπουργός Υγείας θα ενημερώσει τις εταιρίες πως με τις νομοθετικές αλλαγές πλέον οι γιατροί που θα μεταβαίνουν στα συνέδρια θα επιλέγονται από τις ιατρικές εταιρείες κορμού, με την έγκριση του ΚΕΣΥ. Βέβαια, ίσως ο κ. Ξανθός εκπλήξει τους εκπροσώπους από το ΣΦΕΕ, την ΠΕΦ και το PIF και να τους ενημερώσει πως θα βρεθεί η θεσμική παράκαμψη στο εμπόδιο που έθεσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στον Κώδικα Δημοσιοποίησης, όπως αρχικά είχε δηλώσει.

 

Πηγη:https://virus.com.gr