Συναγερμός ΠΟΥ: «Στην κόψη του ξυραφιού» η υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία

O επικεφαλής της Ευρώπης για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήχησε συναγερμό την Τρίτη (17/5) για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία και κάλεσε για έρευνα για πάνω από 200 επιθέσεις στο Σύστημα Υγείας.

Ο περιφερειακός διευθυντής της Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, είπε ότι ένας στους 3 ασθενείς έχει προβλήματα πρόσβασης στα φάρμακα και ένας στους πέντε στο πεδίο της μάχης χρειαζόταν ψυχολογική στήριξη. Πρόσθεσε ότι η σεξουαλική κακοποίηση βρισκόταν σε άνοδο και υπήρχε κίνδυνος επιδημιών χολέρας.

«Μέχρι σήμερα, ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει 226 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία. Αυτό ισούται με σχεδόν τρεις επιθέσεις την ημέρα από τις 24 Φεβρουαρίου. Έχουν αφήσει τουλάχιστον 75 ανθρώπους νεκρούς και 59 τραυματίες», είπε ο Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Περιγράφοντας μια κατάσταση όπου τέτοιες επιθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν ατιμώρητα, προσβάλοντας την αφοσίωση και της ακεραιότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, σχολίασε: «Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι δικαιολογημένες, δεν είναι ποτέ εντάξει και πρέπει να διερευνηθούν. Κανένας επαγγελματίας υγείας δεν πρέπει να χρειάζεται να παρέχει υγειονομική περίθαλψη ενώ νιώθει ότι κινδυνεύει η ζωή του», πρόσθεσε ο Kluge.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι στόχευσε αμάχους σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ο Jarno Habicht, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα υπέστησαν ζημιές σε επιθέσεις από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Habicht είπε ότι μια επιπλέον ανησυχία ήταν η πανδημία της COVID-19, η οποία είπε ότι δεν είχε τελειώσει στην Ουκρανία. Επαίνεσε το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας κατά της COVID, αλλά είπε ότι η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να αυξηθεί και να ενισχυθεί το σύστημα ανίχνευσης.

Η διευθύντρια περιστατικών του ΠΟΥ στην Ουκρανία, Ντόριτ Νίτζαν, δήλωσε ότι η νότια πόλη Μαριούπολη, η οποία τώρα ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις μετά από εβδομάδες πολιορκίας και σφοδρούς βομβαρδισμούς, ήταν μεταξύ των κατεχόμενων περιοχών όπου υπήρχε κίνδυνος χολέρας.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/