Συνεργασία ΗΠΑ – Ε.Ε. για τη μικροβιακή αντοχή

Ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στην Ατλάντα των ΗΠΑ οι εργασίες μίας ειδικής υπερατλαντικής επιστημονικής ομάδας για την μικροβιακή αντοχή, που ονομάζεται TATFAR. Στόχος είναι η ανταλλαγή δεδομένων και η ενίσχυση των συμπράξεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που ευθύνεται για 700.000 θανάτους κάθε χρόνο!

Η συνάντηση, που διοργανώνεται από το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC), θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από τα 4 μέλη του TATFAR – την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νορβηγία – τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ακαδημαϊκούς, κυβερνητικές οργανώσεις κλπ. Η ημερήσια διάταξη καλύπτει 3 θεματολογικούς άξονες:

  • Βελτίωση της χρήσης αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα
  • Πρόληψη των λοιμώξεων και της εξάπλωσής τους
  • Ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών

Από την πλευρά της Ε.Ε., ο κ. Xavier Prats Monné, Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης της Ε.Ε. για τη μικροβιακή αντοχή, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2017. Το σχέδιο περιλαμβάνει πάνω από 70 δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για ενίσχυση της συνεργασίας μέσω του TATFAR

Το TATFAR δημιουργήθηκε το 2009 για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για τη μείωση της απειλής της αντίστασης στα αντιβιοτικά (AMR), ενώ Καναδάς και Νορβηγία εντάχθηκαν το 2015.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της συνάντησης

tatfar_march2018_draft_agenda

Δείτε εδώ το σχέδιο δράσης της Ε.Ε.

amr_action_plan_2017_en

 

Πηγη:https://virus.com.gr