Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τις αμοιβές

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπουργείου Υγείας και γιατρών για τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Πλέον βέβαια οι συζητήσεις θα συνεχισθούν με το νέο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) μετά τις πρόσφατες εκλογές, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα συνάντηση των δύο πλευρών.

Οι συζητήσεις αφορούν στις νέες αμοιβές που θα λάβουν οι ειδικοί γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ αλλά και στον τρόπο που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους με την ανανέωση των συμβάσεων.

Πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσω του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού, έθεσε νέες παραμέτρους που σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο που θα αμείβονται στο άμεσο μέλλον οι ειδικοί γιατροί.

Ωστόσο οι γιατροί όπως εκπροσωπούνται μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), φαίνεται ότι έχουν βασικές αντιρρήσεις στις προτάσεις του υπουργείου Υγείας.
Οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν πάντως να γεφυρώσουν τις διαφορές τους τις επόμενες εβδομάδες οπότε και θα συνεχισθούν οι συζητήσεις.

Οι αντιρρήσεις των γιατρών για τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Το υπουργείο Υγείας προτίθεται να διαθέσει 80 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις δωρεάν επισκέψεις των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους γιατρούς.

Το κονδύλι αυτό αναμένεται να κατανεμηθεί ανά περιοχή και ανά ειδικότητα. Ωστόσο το ομαδικό μηνιαίο πλαφόν δωρεάν επισκέψεων ανά περιοχή και ειδικότητα, δημιουργεί συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού που μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς τεχνητής ζήτησης και να αποβούν εις βάρος της βιωσιμότητας κάποιων ιατρείων και της ορθολογικής διανομής των επισκέψεων στον πληθυσμό, εκτιμούν οι γιατροί.

Οι γιατροί προτείνουν η αμοιβή του κλάδου να είναι κατά πράξη και περίπτωση που αποτελεί τον μόνο αποδεκτό τρόπο αποζημίωσης και πρέπει να συνοδεύεται με δήλωση των διαθέσιμων ωρών του ιατρείου προς τον ΕΟΠΥΥ ανά εβδομάδα και όχι αποκλειστικού ωραρίου.
Από την άλλη το υπουργείο Υγείας προτείνει και άλλη αμοιβή για τους ειδικούς γιατρούς που θα αναλάβουν να παρακολουθούν ιατρικά τους χρονίως πάσχοντες.

Ειδικότερα η παρακολούθηση χρονίων πασχόντων μετά από ετήσια παραπομπή προβλέπει αποζημίωση 80 ευρώ με υποχρέωση δύο τουλάχιστον επισκέψεων το έτος.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθεί κι άλλη συνάντηση με την ομάδα εργασίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προκειμένου να αναζητηθεί η χρυσή τομή.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr