Συνεχίζονται τα προβλήματα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γεγονός που ταλαιπωρεί τόσο γιατρούς και φαρμακοποιούς όσο βέβαια και τους ασθενείς.
Και αυτό διότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εμφανίζει σοβαρά κενά ως προς την κάλυψη όλων των ασθενειών, ενώ από την άλλη χιλιάδες γιατροί και ασθενείς σε όλη τη χώρα βασανίζονται από το κουρεμένο πλαφόν που άρχισε να εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό και κωμικοτραγικό ταυτόχρονα ότι ενώ από τη λίστα με τις προς κάλυψη ασθένειες απουσιάζουν βασικά νοσήματα, προβλέπεται η φαρμακευτική κάλυψη για ατύχημα με …διαστημόπλοιο.
Πάντως καθημερινά η ΗΔΙΚΑ η εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνεται δέκτης αμέτρητων διαμαρτυριών από γιατρούς, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει ενσωματώσει βασικές ασθένειες στο σύστημα όπως το απλό ημιπάρεση, ενώ από την άλλη το χρηματικό όριο είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
Ταλαιπωρία ασθενών για ένα φάρμακο
Το νέο κούρεμα της φαρμακευτικής δαπάνης που γίνεται μέσα από συγκεκριμένο χρηματικό όριο που έχει τεθεί ανά γιατρό και ειδικότητα, είναι όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, πολύ μικρότερο σε σχέση με πραγματικές ανάγκες για την κάλυψη των πασχόντων. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να μην μπορούν να εκδώσουν συνταγές με τα απαιτούμενα φάρμακα και οι ασθενείς να τρέχουν από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να εντοπίσουν κάποιον που να μην έχει κλείσει το πλαφόν του.
Συνέπεια όμως είναι πολλοί ασθενείς να αναγκάζονται ακόμη και να αλλάξουν τα φάρμακά τους, επειδή ο γιατρός τους δεν μπορεί να τους τα γράψει.
Ταλαιπωρία και για τους φαρμακοποιούς
Βάσανο αποτελεί όμως το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για τους φαρμακοποιούςοι οποίοι εκτελούν τις συνταγές.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αριθμεί όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί με το e-ΔΑΠΥ.
Μεταξύ αυτών είναι:
1. Χρονοβόρα διαδικασία κατά την εκτέλεση των άυλων barcodes, που είναι σε
βάρος και των ασφαλισμένων που περιμένουν μέχρι και 45 λεπτά για να
εκτελεσθεί η γνωμάτευση.
2. Ο ΕΟΠΥΥ δεν ενημερώνει εγκαίρως τους παρόχους για κάθε αλλαγή στο
σύστημα του e-ΔΑΠΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αιφνιδιασμός και σύγχυση όπως
πχ στην εφαρμογή χρήσης του άυλου κουπονιού, στις αλλαγές των τιμών
αποζημίωσης κ.α
3. Η καθυστέρηση στην προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων
του e- ΔΑΠΥ σχετικά με την ενσωμάτωση των διατάξεων του ισχύοντος
ΕΚΠΥ, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνει τους παρόχους με περικοπές. Δυστυχώς
όμως, είναι παρά πολλά τα παραδείγματα των περικοπών για τέτοιες περιπτώσεις.
4. Η υποχρεωτικότητα της θεώρησης των γνωματεύσεων από ελεγκτή ιατρό
εκτός των αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη, δυστυχώς κατά την άποψη των
υπηρεσιών δεν έχει καμία ισχύ. Επομένως θεωρημένες γνωματεύσεις μπορούν να
περικοπούν, κάτι που δεν συμβαίνει – και ορθώς – με τις θεωρημένες συνταγές
φαρμάκων.
5. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων που για υποβολές της Σύμβασης
Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής επειδή ο συνταγογράφος ιατρός βρίσκεται
σε διαδικασία ελέγχου από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, δεν εκκαθαρίζονται με
αποτέλεσμα σε συναδέλφους φαρμακοποιούς που έχουν εκτελέσει έστω και μια γνωμάτευση των ιατρών που εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες να καθυστερεί η
πληρωμή τους εδώ και αρκετούς μήνες.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ειδική ομάδα στελεχών του υπουργείου Υγείας και της ΗΔΙΚΑ, έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα να καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί επιχειρώντας να προχωρήσουν σταδιακά στην επίλυσή τους.
Πηγη:https://www.healthreport.gr