Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Τι είναι η δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια – Όλα τα συμπτώματα

Η 10η Μαΐου είναι καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Λύκου, της πολύ σοβαρής ασθένειας που πλήττει τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Η Παγκόσμια Ημέρα Λύκου έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον λύκο και την υποστήριξη των περισσοτέρων από 5 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν την ασθένεια παγκοσμίως.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μια σοβαρή, αυτοάνοση ασθένεια, που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο του σώματος ενώ εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην εντοπίζεται και να μην διαγιγνώσκεται εύκολα και εγκαίρως.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τα αίτια της ασθένειας (σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει γενετική προδιάθεση), ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την ίδια τη νόσο, παρά μόνο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα SOS

Τα συμπτώματα της πάθησης ποικίλλουν και περιλαμβάνουν από ανεξήγητη απώλεια βάρους μέχρι εξανθήματα. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν σιγά-σιγά.

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Κόπωση και πυρετό
Πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και πρήξιμο

Εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο που καλύπτει τα μάγουλα και την γέφυρα της μύτης
Δερματικές βλάβες που εμφανίζονται, ή επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο (φωτοευαισθησία)

Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μπορεί να γίνονται άσπρα, ή μπλε, όταν εκτίθενται στο κρύο, ή κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων (φαινόμενο Raynaud)
Δυσκολία στην αναπνοή

Πόνο στο στήθος
Ξηροφθαλμία
Πονοκέφαλοι, σύγχυση και απώλεια μνήμης

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Δείτε άμεσα το γιατρό σας εάν εκδηλώσετε ένα “ανεξήγητο” εξάνθημα, διαρκή πυρετό και επίμονο πόνο, ή κόπωση.

 

Πηγη:tps://www.healthreport.gr