Σύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι σε νοσοκομεία της Περιφέρειας

Το «πράσινο φως» δόθηκε για την ανακατασκευή του χώρου εγκατάστασης τεσσάρων υπερσύγχρονων απεικονιστικών μηχανημάτων ποζιτρονικής αξονικής τομογραφίας PET/CT. Πρόκειται για δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Λάρισας, της Αλεξανδρούπολης και του Ηρακλείου.

Οι  οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Στις Περιφέρειες του Έβρου (νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης), της Ηπείρου (Νοσοκομείο Ιωάννινων), της Θεσσαλίας (Πανεπιστημιακό Λάρισας) και της Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) εγκαθίστανται PET/ CT για πρώτη φορά. Χάρη στις υπηρεσίες τους  οι κάτοικοι των περιοχών θα αποφύγουν τις μετακινήσεις προς τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.

Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων/υπολογιστική τομογραφία (PET/CT) θεωρείται πρωτοπόρος στο χώρο της μοριακής ιατρικής,  διευκολύνοντας ασθενείς με νευρολογικά,  καρδιολογικά και ογκολογικά νοσήματα. Η απεικονιστική εξέταση βοηθά τους θεράποντες ιατρούς να αξιολογήσουν ιστούς και όργανα. Μέχρι τώρα έχουν εξοπλιστεί με 9 μηχανήματα PET/CT δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Εκτιμάται ότι ο εξοπλισμός σύγχρονων απεικονιστικών μηχανημάτων θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Λάρισας, της Αλεξανδρούπολης και του Ηρακλείου. Επίσης, τα νέα μηχανήματα θα  εξυπηρετούν περισσότερους ασθενείς μικραίνοντας τις λίστες αναμονής στα υπόλοιπα νοσοκομεία που ήδη διαθέτουν αυτά τα μηχανήματα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η  δωρεά, πέρα από τη προμήθεια των μηχανημάτων προβλέπει και τη χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση και υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών, για την εγκατάσταση και λειτουργία του παραπάνω εξοπλισμού.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/